Elsőként Budapesten lesz látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

HírKlikk 2022. augusztus 14. 09:55 2022. aug. 14. 09:55

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

Az Osztrák Történelem Háza tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. „A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be – írja a fidelio.

„Csak aki ismeri a történelmet, vállalhat felelősséget a jelenért” – véli az Osztrák Történelem Háza igazgatónője, Monika Sommer annak kapcsán, hogy a kiállítóház A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soa című tárlata augusztus 23-tól Budapesten lesz látható. A Bécsben nemrég véget ért tárlat nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és nem véletlen, hogy külföldön elsőként Magyarországon látható.

A kiállítás Bécs, mint az antiszemitizmus gerjesztője szerepét mutatja be a nemzeti szocialista államban, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságára.

Adolf Eichmann 1938-ban hozta létre Bécsben a „Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát”. Ez a hivatal dolgozta ki aztán 1941-ben a zsidó lakosság gettókba és haláltáborokba való deportálásának szervezeti modelljét, hogy 1941. októberétől ennek alapján hajtsák végre a deportálásokat az egész Német Birodalomban. A kiállítás ezekre a folyamatokra világít rá – egyebek között egyéni sorsokon keresztül.