Eltapsolt milliárdok

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 28. 17:48 2021. ápr. 28. 17:48

A Szabad Föld főszerkesztője, a HírTv állandó bömbölője „Röpködnek a milliárdok” címmel írt jegyzetet a Magyar Nemzetben. Gajdics Ottó (mert róla van szó) dicséri a kormányzati nagyvonalúságot, miszerint ebben az évben is telitömi a nyugdíjasok zsebét pénzzel. Megemlíti az 53. heti juttatást, a várható őszi nyugdíjprémiumot, és természetesen az „egekbe emeli” a július 1. napjától hatályos 0,6 százalékos pótlólagos nyugdíjemelést.

A mindig felajzott és harcra kész Ottó „kibontja” a számokat:

 

53. heti juttatás                                            80 milliárd forint 

pótlólagos nyugdíjemelés (0,6 %)             26 milliárd forint

várható nyugdíjprémium (3,5 % gazdasági növekedés esetén)  53milliárd forint.

Összesen:     159 milliárd 

Gajdics leteremti a balliberális újságírókat, mert azok csak „ontják a boldog felelőtlenség állapotában megszületett hagymázas ötleteiket arról, kiket mennyi pénzzel kellene a kormánynak azonnal megajándékoznia, kiket illetne meg nagy összegű ingyenpénz.”  

A kormányzati firkász hozzáállását és hozzáértését jól bizonyítja, hogy a különféle társadalmi juttatásokat, támogatásokat ajándékoknak tekinti, amelyeket a jó szándékú állam alamizsnaként lökhet oda a rászorultaknak. Csókoljuk meg hát Orbán Viktor adakozó kezét, legyünk neki hálásak a könyöradományért! Vigyázzunk a kormányfő kedélyállapotára is, mert ha megharagszik a Főnök, akkor bizony nem lesz soron kívüli apanázs. Ottó brigadéros arról elfelejt szólni, hogy az államháztartásban felhalmozott ezermilliárdokat nem a hatalom képviselői hozták össze, hanem vállalkozók százezrei és munkavállalók milliói.

A kormány igenis felelősséggel tartozik a bajba jutottakért, akik most csak annyit kérnek, hogy – tekintettel a krízishelyzetre – a központi büdzsé biztosítson számukra mentőövet. És azt is (el)várják, hogy a támogatási összegek folyósítása kiemelt helyet élvezzen, tovább megyek: első legyen a költési rangsorban.

A nyugdíjas társdalom nem harcias csoport, nem is szokott hangoskodni, de azt világosan látja, hogy csak választási eszközként tekint rá a centrális hatalom. 159 milliárd forint „ingyenpénzt” hazudik Gajdics, én viszont az alábbiakban az ország vezetőinek személyes passzióira kidobott „kemény forintokról” fogok számot adni:

Semjén hóbort (Vadászati és Természeti Világkiállítás) 67 milliárd forint

Kósa hóbort (MotoGP- versenypálya, Hajdúnánás))      65 milliárd forint

Orbán hóbort (Nyíregyházi Stadion + Pécsi Stadion)     40 milliárd forint

Összesen:           172 milliárd forint

Ha jól látom nagyjából 20 milliárd forint a különbség, na, nem a nyugdíjasok javára. Három ember gyerekkori álmának (vadászat, motor, foci) megvalósulása abszolút összegben is többet ér, mint 2,5 millió elkeseredett nyugdíjas életkörülményeinek javítása. „Röpködnek a milliárdok” – írja Gajdics Ottó. Röpködnek bizony: rossz irányba és rossz helyre.