Eltávolítottak egy hatalmas kortárs festményt a Documenta kiállításról antiszemita motívumai miatt

HírKlikk 2022. június 23. 16:25 2022. jún. 23. 16:25

Fújolás, füttyögés és tapsolás közepette a szervezők eltávolították az indonéz Taring Padi művészcsoport „People's Justice” (Népi igazságszolgáltatás) című festményét Kasselben kedden este. A Documenta nemzetközi kortárs kiállítás megnyitó napján, szombaton elkezdtek tiltakozni a kép miatt az emberek, a felháborodás pedig egyre nagyobb méreteket öltött. Emiatt hétfőn fekete lepellel letakarták és magyarázattal látták el a festményt, de végül teljesen leszedték.

A Taring Padi képén több antiszemita motívum is látható volt: például egy disznóarcú alak Dávid-csillagos sállal és Moszad feliratú sisakban, illetve egy ortodox zsidókra emlékeztető, pajeszes figura, akinek a fekete kalapján az SS felirat szerepelt, agyarai voltak, és vérben forgó szeme – írja a 444.

Claudia Roth német kulturális államtitkár azt nyilatkozta, hogy „a műtárgy eltávolítása időszerű volt, és csak az első lépés... továbbiaknak kell következniük.” Ugyanakkor feltette a kérdést, hogyan történhetett meg egyáltalán, hogy „ezt az antiszemita figurális elemeket tartalmazó festményt elhelyezték”.

 

„Antiszemita ábrázolásoknak nem lehet helyük Németországban, még egy világméretű művészeti kiállításon sem” – közölte Sabine Schormann, a Documenta igazgatója kedden, a kép eltávolításakor. Eközben az Alsó-Szászországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a hírek szerint Schormann lemondását követeli. Izrael németországi nagykövetsége „megdöbbenéssel fogadta a kiállításon nyilvánosan megjelenített antiszemita elemeket”, és kijelentette, hogy azok egy része „a Göbbels és gorillái által a német történelem sötét időszakaiban használt propagandára emlékeztet.”

A képet a szintén indonéz vendégkurátor-csoport, a Ruangrupa hozta a kiállításra, akiknek egyes vélemények szerint túlságosan nagy szabadságot adtak a szervezők. A Ruangrupa elnézést kért, amiért nem ismerték fel installálás előtt az antiszemita elemeket, és bocsánatot kértek a Taring Padi tagjai is az okozott sérelemért. Azt mondták, a mű „semmilyen módon nem állt kapcsolatban az antiszemitizmussal”, hanem „a militarizmus és a Suharto 32 éves indonéziai katonai diktatúrája alatt tapasztalt erőszak elleni kampány része volt”.

Kassel polgármestere, Christian Geselle azt mondta, szégyelli az incidenst, aminek „nem lett volna szabad megtörténnie”.

Forrás: 444/Hírklikk