ELTE: rekordszámú új hallgató kezdi meg szeptemberben a tanévet

HírKlikk 2019. július 24. 20:52 2019. júl. 24. 20:52

Rekordszámú új hallgatót várnak az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), a felsőoktatási intézményben 10 170 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében az ELTE azt írta, a múlt évhez képest több mint négyszázzal többen nyertek felvételt. Hangsúlyozták, hogy az intézmény népszerűsége töretlen: a felvételi eljárásban csaknem 13 és fél ezren jelölték meg első helyen az egyetemet.

A felvételi eredmények szerint több hallgató ülhet be a padokba az állam- és jogtudományi karon, az informatikai karon, a pedagógiai és pszichológiai karon és a társadalomtudományi karon is, minden ötödik gólya pedagógusnak készül. 

Az állami finanszírozásban részt vevő új diákok átlagpontszáma a pszichológia alapszakon a legmagasabb (466), de kiemelkedően magas a ponthatár egyebek közt a jogász (458), a matematika (443) és a fizika (423), az angol nyelven induló alkalmazott közgazdaságtan (455) és a nemzetközi gazdálkodás (445) állami ösztöndíjas alapszakosai esetében is.

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatárt (475 pont) a matematika-orosz tanár, a német-francia tanár és a történelem-latin tanár szakokra jelentkezetteknek kellett elérniük.

A budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett, 2330 a bölcsészettudományi karra érkezik, amelyet a természettudományi kar (1188) követ, a harmadik pedig a pedagógiai és pszichológiai kar (1124) lett. 

A 2017 óta az ELTE-hez tartozó szombathelyi képzésekre felvételt nyertek összlétszáma közelíti a 600-at.

A felsőoktatási intézmény a pótfelvételi eredményeiről később ad tájékoztatást.

Forrás: MTI/Hírklikk