Előválasztás: a Liberálisok egyelőre távolmaradással küzdenek Tarlós ellen

Nagy András 2019. június 4. 19:30 2019. jún. 4. 19:30

A független Puzsér Róbert kiszállt, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor beszállt az budapesti előválasztási kampányba, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje pedig továbbra is kivár. Azt mondja, nem érez több lehetőséget, esélyt és felelősséget, és nem is akar a részévé válni annak a bohózatnak, amit a többiek produkálnak.

Sermer Ádám a Hírklikk érdeklődésére elmondta: azt remélte, hogy az európai parlamenti választás után komolyabbra fordul a helyzet, az előválasztásban érdekelt felek pedig végre félreteszik a burleszkbe illő nyilatkozatháborút. De egyelőre az egész előválasztást csupán pótcselekvésnek látja. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje továbbra is kitart amellett, hogy a budapesti polgároknak először alternatívát kell kínálni, de éppen erről nem volt szó eddig szerinte.

A hétfőn hivatalosan is bemutatott Kerpel-Fronius Gáborról azt mondta munkatársunknak, hogy „komolytalannak és megúszósnak” tartja a momentumos jelöltállítást. Komolytalannak azért, mert korábban Fekete-Győr András Momentum-elnök róla azt mondta, hogy azért alkalmatlan, mert nem ismert arc a politikában, erre előhozzák a még nála is ismeretlenebb Kerpel-Froniust.

Másfelől, a Momentum generációs, ifjúsági párt arculatába sem illik az 52 éves jelöltjük, a liberálisok politikusa ezért háttérmegállapodást sejt mögötte. A Momentum valójában nem kíván érdemben belenyúlni az előválasztásba” – közölte, hozzátéve, hogy nem töltelékjelöltekre, hanem valós alternatívára van szükségük a változást akaró budapestieknek.

Abban persze Sermer is egyetért a többiekkel, hogy végül Tarlós Istvánnal szemben egy jelöltnek kell állni. „Ehhez azonban tartalmi alternatíva kell, nem elég azt mondani, hogy amit a jelenlegi főpolgármester az illiberális állampárt helytartójaként művel, az rossz” – mondja.  Szerinte erről az alternatíváról, vagyis a tartalomról, a programokról kellene elsősorban beszélni, és csak ez után az előválasztás technikai részleteiről.

Ennek érdekében kezdeményezett már többször is egyeztetést a többi ellenzéki párttal, ez nem kerülhette el a figyelmüket állítja Sermer Ádám. Aki továbbra is kivár tehát, szerinte ebben a helyzetben ő nem tud mást tenni. Ugyanakkor változatlanul azt mondja, hogy jelen állás szerint ott lesz a neve a szavazólapokon októberben, ugyanis ha nem sikerül megállapodniuk a többi ellenzéki párttal Tarlós István kihívójának kilétéről, önállóan is meg fogja méretni magát a főpolgármesterrel szemben.