Előválasztás: az út jó, csak ki kell szélesíteni

Nagy András 2019. február 4. 16:23 2019. feb. 4. 16:23

Az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás első köre kétszereplős volt, a második körre még több jelölt készül. Egyikükkel, a Liberálisok által támogatott Sermer Ádámmal értékeltük az első fordulót.

Először is, mit szól a közel 35 ezres részvételhez?

Ez mindenképpen egy nagyon mutatós részvételi szám.

Bővebben?

Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a főpolgármester-váltáshoz ennél sokkal több szavazó fog kelleni. Nyilván a következő időszak erről kell szóljon, hogy hogyan tudjuk úgy kiterjeszteni ezt a folyamatot, hogy az egész demokratikus ellenzéki tábort lefedjük, és végül csak egy jelölt álljon szemben Tarlós Istvánnal. A cél jó, az útirány jó, de nagyon ki kell szélesíteni ezt az utat.

Ezek szerint, a vasárnapi eredmények tükrében is részt kíván venni az előválasztási küzdelemben?

Természetesen, hiszen a cél nem változott. Bízom abban, hogy minden olyan technikai feltételt meg fogunk tudni teremteni közösen, ami lehetővé teszi, hogy az előválasztást a teljes ellenzéki palettára kiszélesítsük. Ahhoz, hogy a második fordulós részvétel még az elsőét is meghaladja, szükség van a közösen lefektetett játékszabályokra, további biztosítékokra, de közös politikai nevezőkre is.

Pulai András elemző szerint Karácsony Gergely meggyőző első fordulós győzelme után a többi főpolgármester-aspiránsnak nagyon komolyan meg kell gondolni, hogy érdemes-e egyáltalán beleállni az előválasztás második fordulójába.

Továbbra is mindenkinek azt kell mérlegre tenni, hogy mekkora budapesti tömeget tudott az ellenzék mozgósítani az első fordulóban. Szerintem még nagyon az elején járunk annak az útnak, ami ahhoz vezet, hogy végül Tarlós Istvánt le tudjuk váltani.

Csakhogy ha nagyon hosszúra nyúlik ez az út, az ellenzék megint úgy járhat, mint 2014 őszén, azaz hogy az utolsó pillanatban sikerül csak a rajtkőre lökni valakit a választásra.

Azt gondolom, hogy egy nyár eleji időszak még jó időzítés ahhoz, hogy utána még érdemben lehessen egy jó kampányt lefolytatni, ha minden jól megy, egy jelölt mögött.