Előválasztás: lehet még hinni a kutatásoknak?

HírKlikk 2019. június 27. 10:15 2019. jún. 27. 10:15

A budapesti előválasztás tegnap véget ért második fordulója az ellenzéki szavazók példátlan aktivitásán túl azt is megmutatta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a közvélemény-kutatás is egy szakma, amit kellő szakértelemmel és alapos módszertannal végezve lehet megbízhatóan művelni.

Már javában, ötödik napja zajlott a budapesti előválasztás, amikor az IDEA Intézet váratlanul előjött még egy utolsó felméréssel. Azt már korábban is csak találgatni tudtuk a szerkesztőségen belül, hogy vajon az intézet által készített, úgynevezett „közösségi média alapú” kutatás egész pontosan mit is takar, már azon túl, hogy valamiféle metódus szerint nyilván a Facebookon keresztül jutnak el a megkérdezettekhez.

Ám az IDEA-kutatás időzítése, és – mondjuk így – viszonylag érdekes módszertana mellett a leginkább érdekes az eredménye volt. Ugyanis a néhány nappal korábbi Závecz Research, valamint Publicus Intézet által közölt számoktól eltérően nem Karácsony Gergelyt, hanem Kálmán Olgát hozta ki győztesnek. Az IDEA mérése szerint 2-3 nappal a választás előtt a budapestiek 41 százaléka támogatta Kálmán Olgát, 38 százalék Karácsony Gergelyt, és 14 százalék Kerpel-Fronius Gábort.

A tegnap lezárult választás végeredménye pedig: Karácsony: 48,9 százalék, Kálmán: 36,8 százalék, Kerpel-Fronius: 14,3 százalék.

Most persze lehetne azon lamentálni, hogy a jócskán „mellément” IDEA-kutatás eredményét egy mindössze 800 fős sokaság alapozta meg, ám az intézet állítása szerint a mintavételük reprezentatív volt a budapesti felnőtt népességre nem, életkor, iskolai végzettség tekintetében is. Akkor lehet, hogy ennyit számított az utolsó néhány nap a kampányban? Az, hogy Karácsony Gergely egy nap alatt bejárta mint a 23 budapesti kerületet? Vagy a választási vitaműsorban aratott volna akkorát, amivel megfordította a versenyt?

Aligha érdemes ezen hosszabban rágódni, és nem csak azért, mert számszerűen soha senki nem fogja tudni kimutatni. Hanem azért sem, mert volt olyan kutatás, amely – ha lehet így fogalmazni – tűpontosan jelezte az erőviszonyokat. Igen, ez a már említett Publicus Intézet, amely ezúttal már-már kísértetiesen hasonló eredményt vetített előre, mint ami végülis született.

A Publicus június 16-án tette közzé azt a kutatását, amely a biztos választók körében Karácsony Gergely támogatottságát 47,1, Kálmán Olgáét 39,2, Kerpel-Fronius Gáborét pedig 13,7 százalékra mérte. Ez – ahogy a fenti számokkal összehasonítva rögtön látható – bőven hibahatáron belül tér csak el a végeredménytől. Érdekesség, hogy az IDEA-hoz hasonlóan a Publicus is 800 fő bevonásával, ugyanakkor nem a közösségi médián keresztül, hanem telefonos megkérdezéssel készítette el a kérdőíves vizsgálatát, több mint egy héttel a választás előtt.

Nem célja ennek az írásnak, hogy pálcát törjön egyik vagy másik intézet, vagy annak módszerei fölött. Csupán arra szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét, hogy a közhiedelemmel ellentétben a közvélemény-kutatás is egy szakma, amit kellő szakértelemmel és alapos módszertannal végezve a jelek szerint lehet megbízhatóan művelni.

Forrás: Hírklikk