Előválasztás: most Sermer Ádám száll ki

Nagy András 2019. május 24. 15:09 2019. máj. 24. 15:09

Jelen állás szerint nem vesz részt az előválasztás második fordulójában Sermer Ádám, a liberálisok főpolgármester-jelöltje, és külön méreti meg magát októberben Tarlós Istvánnal szemben.

Közös bejelentést tett szerda délután Puzsér Róbert és Karácsony Gergely: megállapodtak az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójának megszervezéséről, így az mégsem marad el. A lebonyolítást egy pártatlan testület, a Civil Választási Bizottság vállalta, amiben Magyar György ügyvéd mellett a folyamatban részt vevő civilek és pártok, így az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Jobbik, illetve a Momentum is részt vesznek.

Tagja lesz a két főpolgármester-jelölt, az MSZP-Párbeszéd piros zöld színeiben induló Karácsony Gergely, illetve az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róbert is, Sermer Ádám azonban nem. A liberálisok jelöltje érdeklődésünkre elmondta, vele többszöri megkeresésére sem egyeztettek Karácsonyék, csak Magyar Györggyel volt korábban egy megbeszélése.

Sermer Ádámot meglepte a szerdai bejelentés, mert a 23 budapesti kerületi ellenzéki polgármesterjelölt bemutatása után Puzsér Róbert még úgy nyilatkozott, hogy az LMP és a Jobbik kimaradása miatt kiszáll az előválasztásból. Tény, hogy Puzsér a második forduló feltételeként állította, hogy az előválasztás hivatalos kiírásának pillanatában jelölje meg az ellenzék azt a 23 konszenzusos polgármester-jelöltet, akik kihívói lesznek a Fidesz jelöltjeinek a budapesti kerületekben. Magyar György erről azt mondta, az egyeztetések több szálon futnak, még nincs teljes konszenzus, de már sok részletben megállapodtak.

A mostani megállapodást Sermer úgy értékeli, hogy Tarlós István másik két kihívója számára immár elfogadható a szélsőjobboldallal való összefogás a fővárosban. A liberális jelölt ezek után azt mondta, számukra sem a Fidesszel, sem a Jobbikkal, sem pedig a Mi Hazánk mozgalommal nem képzelhető el semmiféle együttműködés, ezért úgy döntöttek, hogy ha ezzel egyedül maradnak, akár önállóan is megméretik magukat az októberi főpolgármester-választáson.