Előválasztás utánra

Lendvai Ildikó 2019. június 26. 05:43 2019. jún. 26. 05:43

Szándékosan most írom, mielőtt tudnánk a végeredményt.

A budapestiek remekül vizsgáztak előválasztásból. Szerda estétől a pártok vizsgáznak: teljes szívvel kell beállniuk a ma még ismeretlen nyertes mögé, bárki legyen az. 

A budapestiek jóvoltából egy győztes már biztosan van: az előválasztás maga. Köszönet a szavazóknak, köszönet a sok civil aktivistának. Hosszú idő után először, az ellenzék tematizálta a közbeszédet.

Most először a Fidesz is belekényszerült a vitába, egyelőre Tarlós hosszú nyílt levele formájában, amelyben a többi jelölt érveire kénytelen reagálni. Már nehezen úszhatja meg a nyilvános vitát őszi kihívójával. Ilyen sem volt még. 

Most a pártokon a sor. Nekik kell bizonyítaniuk: jobban akarják, hogy Budapest nyerjen, mint hogy ők maguk az ellenzéki háziversenyben. Fontosabb nekik, hogy a főváros a demokrácia zászlóshajója legyen, mint hogy az ő emberük áll-e a parancsnoki hídon. Most megmutathatják, hogy értünk vannak, és nem magukért. Hogy nem a másik pártot akarják likvidálni, hanem a levegőszennyezést, a lakásínséget, a közlekedés kibírhatatlanságát.

Mert nem lesz elég a kamerák előtt egy-egy kényszeredett mosolyú parolázás. Az meglesz, ezen nem aggódom. Ennél több kell. Nem érdekelnek az eddigi sérelmek. Nincs, nem lehet tessék-lássék kampány, nincsenek titkolt megfontolások, hogy nem is akkora baj, ha a másiknak nem sikerül, mi koncentráljunk csak a saját kerületi, városi jelöltjeinkre.

Nincsenek ügyes célzások, finom mószerolás a tévében. Nincs előzetes huzakodás bizottsági, felügyelőbizottsági helyekért. Egyeztessetek a fővárosi listáról, kerületi helyekről egymás között, hagyjatok békén a részletekkel, ne rontsátok el az előválasztás jókedvét. 

A szerdán megnevezett főpolgármesterjelölt akkortól közös. A változást akaró budapestieké, nem csak egyik vagy másik párté. A pártoknak úgy kell kampányolniuk érte, mintha az életük múlna rajta. 

Mert hogy tényleg az életünk múlik rajta.