Emberkísérlet vádja miatt a rendőrség előtt a budapesti Szuperkupa-meccs

HírKlikk 2020. október 12. 20:13 2020. okt. 12. 20:13

Bangóné Borbély Ildikó kérdését Polt Péter feljelentésként értékelte és továbbította a rendőrségnek.

A hvg.hu számol be arról, hogy a legfőbb ügyészhez fordult írásbeli kérdéssel Bangóné Borbély Ildikó, hogy megtudja, nyomoznak-e a szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában megrendezett Európai Szuperkupa-mérkőzés miatt, mivel szerinte az egyfajta emberkísérletnek volt tekinthető.

Az MSZP politikusa idézte az európai futballszövetség (UEFA) állásfoglalását, miszerint azért engedtek be nézőket az eseményre, mert le kellett tesztelni ennek az egészségügyi hatásait.

Bangóné felidézte, hogy a tesztelni kívánt „Return to Play Protocol” többtételes egészségügyi rendelkezést is tartalmaz, a teszteléstől, a tesztelések eredményeinek feldolgozásán át a helyszínen jelentkező tünetek kezelésével bezárólag. A politikus megemlítette az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény két paragrafusát, amelyek az orvostudományi kutatást szabályozzák Magyarországon.

„Orvostudományi kutatást engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően végez, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – idézte Bangóné a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 171. paragrafusát.

„Ezen körülmények alapján okkal állíthatjuk, hogy egy olyan, nagyobb populáció részvételével megtartott rendezvény, amelynek kifejezett célja, hogy olyan egészségügyi protokollokat teszteljen és fejlesszen, amelyek eddig még nem kerültek kipróbálásra, és teszi mindezt járványügyi okokból, az a hatályos jogszabályok alapján orvostudományi kutatásnak minősül. A Szuperkupa-döntőt azonban megrendezték szeptember 24-én úgy, hogy fennáll annak megalapozott gyanúja, hogy nem rendelkeztek engedéllyel az orvostudományi kutatás lefolytatásához, annak ellenére, hogy a fent leírtak és a hatósági gyakorlat alapján erre, a konkrét ügyben, szükség lett volna. Ezzel a bűncselekmény befejezetté vált” – írta a képviselő.

Polt Péter legfőbb ügyész gyorsan reagált és azt írta, hogy Bangóné írásbeli kérdését feljelentésnek értékelte, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította azt.

A főügyész hangsúlyozta: a hatóság fogja eldönteni, hogy a „feljelentés tárgyát képező magatartás” felveti-e a bűncselekmény gyanúját és hogy szükséges-e nyomozást indítani az ügyben.

Forrás: hvg.hu