Emeli az ápolási díjak összegét a kormány 2019-től

HírKlikk 2018. október 11. 11:33 2018. okt. 11. 11:33

Megemeli az ápolási díjak összegét a kormány 2019-től - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádióban. Novák Katalin hozzátette: a jövő évben mintegy 15 milliárd forintos költségvetés áll rendelkezésre, amely összeg a következő években tovább emelkedhet.

Szerdán döntött arról a kormány, hogy azoknál a családoknál, akiknél tartósan beteg, illetve önellátásra képtelen gyermek él, és a szülők gondoskodnak róla, gyermekápolási díjat vezetnek be.

Ennek összegét jövő januártól egységesen 100 ezer forintban határozták meg

– közölte az InfoRádióval az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin kiemelte: ez a mostani háromszorosát jelenti. A díjat utána évente ütemezetten úgy emelik meg, hogy az összege 2022-ra elérje az akkori minimálbér összegét – tette hozzá.

Ahol több beteg gyermeket is gondoznak, a szülők másfélszeres díjat kapnak – közölte az államtitkár.

Azok, akik nem a gyermekeikről gondoskodnak, hanem más közeli hozzátartozót ápolnak, szintén emelést kapnak:

januártól 15 százalékkal, majd a következő három évben évente 5-5 százalékkal nő a támogatás

– fejtette ki.

Összesen 50 ezer családot érint a döntés, ezek közül 17 ezerben van önellátásra képtelen beteg gyermek. Az intézkedésre a jövő évi büdzsében 15 milliárd áll rendelkezésre – közölte Novák Katalin.

Az otthonápolás ügyében civil szervezetek több alkalommal is tüntettek, a díj emelését és a tevékenység munkaviszonyként való elismerését követelve.

Forrás: infostart.hu