"Én alávetem a választók véleményének magamat”

HírKlikk 2019. július 30. 07:40 2019. júl. 30. 07:40

Legyen Szolnokon előválasztás, döntsenek a választók az ellenzéki jelöltek között – mondta Radócz Zoltán, az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik helyi szervezetének közös polgármester-jelöltje hétfőn az ATV-ben.

„Mi azt szeretnénk, hogy döntsenek a szolnokiak. Legyen előválasztás. Én alávetem a szolnokiak véleményének magamat” – mondta Radócz, aki egyébként a Magyar Szocialista Párt színeiben jelenleg önkormányzati képviselő a városban, 2002 és 2006 között pedig a város alpolgármestere volt.

Radócz szerint egy szerdára tervezett találkozó Lukácsi Katalinnal és csapatával remélhetőleg feloldja a feszültséget és konszenzust teremt, az előválasztást pedig augusztus első felében meg is lehetne tartani. Ő, Radócz, televíziós vitát is szeretne vagy „bármit, ami lehetséges”, hogy megoldják a helyzetet.

Lukácsi, aki a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi független polgármester vezette Mindenki Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja, múlt héten jelentette be: a Jobbik országos központja, a Momentum és a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület  támogatásával szintén indul a szolnoki polgármesterségért, amennyiben a korábban már kihátrált szintén ellenzéki Csikós Attila nem száll ismét ringbe.

A szerdai tárgyalás ezt a helyzetet hivatott feloldani, bár Lukácsiék, Radócz megfogalmazásában, „elég furcsa feltételeket szabnak”.

„Szerintem egy megyeszékhely vezetése hatalmas feladat” – mondta Radócz, - „mert szerintem nem önmagában csak arról szól, hogy élhetőbb várost kell csinálnunk - és erre én kész lennék –, hanem tudni kell, hogy mi történik Szolnokon 5 év múlva, 10 év múlva, 20 év múlva”.

Húszéves önkormányzati tapasztalata alapján megtanulta: stratégiai gondolkodásra van szükség, valamint azt is, mit várnak el egy megyeszékhely polgárai egy polgármestertől napi szinten, középtávon és hosszú távon. Hároméves másoddiplomás képzést is végzett a Miskolci Egyetem településfejlesztési szakértői szakán, „hogy ne csak egy autodidakta, megtanuló polgármester legyek, hanem szakemberektől tanulhassam meg, hogy mi az, egy települést fejleszteni, vezetni” – mondta az Egyenes beszéd című műsorban.

Ebben a ciklusban is tett javaslatokat a város fejlesztésére, mert bár „én a NER kérlelhetetlen ellenfele voltam”, egy önkormányzati képviselőnek kötelessége javaslatokat tennie, ha szereti a városát – „és én szeretem a szülővárosom” – mondta.

„Azért szeretnék elindulni, mert rengeteg elképzelésem van, hogy hogyan lehetne mindenféle területen egy picivel jobban csinálni”, mint Szalay Ferenc fideszes polgármester – magyarázta.

Az őt támogató pártokat pedig nem kellet „rávenni” az együttműködésre: az elmúlt évben ennek a négy pártnak a 9 jelöltje egy csapatként dolgozott.

„Úgy dolgoztunk, mint a hegymászók, akik egy kötélen mennek fölfelé függeszkedve. Megtanultunk egymásért közösen dolgozni. Hiszen nem az a lényeg egyébként, hogy nekifussunk a választásnak, hanem ha sikeresek vagyunk, akkor 5 évig együtt kell dolgoznunk. Egymásnak hátat fordítva is bizalmasnak kell együtt lennünk, a bizalmat ki kell építeni.” Ezért állt mellé a Jobbik helyi szervezete is – mondta az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke.

Elképzeléseiről elmondta: 2007 óta kész koncepciója van a belvárosi új Tisza-híd építésére, aminek az ötletét a Fidesz most, 12 év elteltével venné elő a kampányban. Bérlakásprogramot is indítana, melyben a „jó bérlők” önkormányzati vagy uniós támogatással egy adott futamidő végén megvehetnék bérlakásukat. Szociális, egészségügyi és közlekedési terveit egyperces kampányvideókban ismertetné.

Műsorvezetői kérdésre beszélt eddigi legnagyobb sikereiről is: egy hatmillió eurós Phare előcsatlakozási programról a szolnoki logisztikai központ fejlesztése kapcsán, és hogy „megmentett” kétmillió eurót az ipari park infrastruktúrájának fejlesztésére, amit már majdnem elvesztett a város – itt az akkori szocialista kormány segített 120 hektár föld juttatásával.

Arra a kérdésre, hogy vajon ezt megtenné-e a Fidesz is, ezt felelte: „Ha fontos neki Szolnok, a Fidesz is megteszi. Mi megtettük.”

Elmondta: kemény kampányt vár, mert a Fidesz szerinte „nem akar engedni egy megyeszékhelyt sem”.

Forrás: Hírklikk