Ennyit kell fizetni a háziorvosnál, közzétették a díjtáblázatot

HírKlikk 2021. október 28. 05:30 2021. okt. 28. 05:30

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a MOK alelnöke.

Hozzátette: az ajánlott díjtételek, amelyek szakvéleményeket vagy külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna tajszámmal rendelkező beteg ellátásához szükséges terápiákat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák, 2021. november 1-jétől használhatják a háziorvosok. 

A díjtáblázatban meghatározott tételek minimum- és maximumdíjakat tartalmaznak a csendesen fogyó 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál.

A MOK alelnöke példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna tajszámmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A MOK díjtáblázata 18 tételt sorol fel. A betegeket nem éri majd váratlanul a táblázat, eddig is volt a rendelőkben kifüggesztve egy árlista, amely feltüntette a NEAK által nem finanszírozott ellátásokat – közölte Nagy Ákos. Hozzátette: azáltal, hogy az orvosi kamara kiadott egy ajánlást, most egységesebbek lesznek az árak, megszűnnek a területi egyenlőtlenségek.

Forrás: Világgazdaság