Ennyit kell fizetniük a pártoknak a választók adataiért

HírKlikk 2019. április 21. 10:19 2019. ápr. 21. 10:19

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok hárommillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz.

A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedése után megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét.

A mostani állás szerint tehát a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom élhet a lehetőséggel, hogy megvegye a választópolgárok adatait. Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozatok hétfőn emelkedhetnek jogerőre.

A választók adatainak ára egészen pontosan 3,129 millió forint, ami az egyhavi minimálbér (149 ezer forint) és a megválasztható képviselők számának (21) szorzata.

A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet május 29-én 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez. Más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a pártoknak kampánycélra.

Forrás: Hírklikk