ENSZ közgyűlés: kellemetlen helyzetbe kerülhet Szijjártó

HírKlikk 2021. szeptember 20. 08:55 2021. szept. 20. 08:55

A Népszava szerint kellemetlen helyzetbe kerülhet Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a lap információi szerint személyesen is szeretne részt venni az ENSZ 76. közgyűlésének ma kezdődő őszi ülésszakán – ebben keleti ugyanis keleti oltása akadályozhatja.

A minisztert márciusban az orosz Szputnyik V. vakcinával oltották be – ezt ő maga közölte saját közösségi oldalán. A Szputnyikot azonban azóta sem fogadják el a világ legtöbb országában. Nem engedélyezte azt egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség az ENSZ Egészségügyi szervezete (WHO), és az amerikai egészségügyi hatóság sem.

A WHO épp a múlt héten jelentette be, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a szer engedélyeztetését, mivel nem látnak rá garanciát, hogy a gyártás során nem kerül esetleg szennyeződés az ampullába.

Az ENSZ közgyűlésen viszont csak azok vehetnek részt személyesen, akik vagy a WHO, vagy az amerikai hatóságok által elismert oltással rendelkeznek – ezt a lap kérdésére az amerikai külügyminisztérium is megerősítette.

Azonban az ENSZ hagyott egy kiskaput: a helyszínen felállítanak egy oltópontot, így ott akár Szijjártó Péter is beoltathatja magát – valamilyen nyugati vakcinával.

Forrás: Népszava