Enyhítések Európa-szerte

HírKlikk 2021. május 10. 21:05 2021. máj. 10. 21:05

Újabb lépést tett a teljes nyitás felé Csehország. Áprilisban már fokozatosan visszatért az élet az iskolákba és egyes üzletekbe, mostantól pedig már az összes bolt és szolgáltatás a járvány előtti normális rendben működhet.

Zárt térben továbbra is kötelező marad a maszk, de a szabadban már nem kell viselni, kivéve ahol két méternél közelebb vannak egymáshoz az emberek.

„Már nagyon vártuk, hogy megnyithassunk. Sok állandó vásárlónk van, akik szintén alig várják, hogy ismét bejöhessenek hozzánk és kipróbálhassák az újdonságokat" – mondta az egyik parfümbolt eladója az Euronewsnak.

Csehországban folyamatosan, hétről-hétre csökken a napi új fertőzöttek száma, és a hatóságok ezt a trendet megpróbálják fenntartani.

A spanyol nagyvárosokban hajnalig tartó bulizással ünnepelték a szükségállapot megszűnését a hétvégén. Madrid polgármestere elítélte ezt a fajta viselkedést és felelősségteljes magatartásra szólította fel a fiatalokat.

Belgiumban is felhőtlen volt a hangulat a kijárási tilalom feloldása után. Az ünneplő tömeget a rendőrség feloszlatta, de a helyiek megértőek voltak.

„Számomra ez normális, hogy ennyi idő után kell egy kis lazítás"

„Megértem őket. Ki kell ereszteni a gőzt, csak ne legyen minden este ilyen."

„Remélem, hogy a bulizásnak nem lesznek káros következményei, és az emberek a szükséges határokon belül maradnak" – nyilatkozták.

A lazítás tényleg természetes emberi reakció, azonban a fertőzöttek száma fogja eldönteni, hogy a járvány valóban lecsengőben van-e, vagy csak szünetel egy kissé.