EP-képviselők szerint gyorsan elterjedhet Európában a magyar határőrizeti modell

HírKlikk 2021. október 28. 18:23 2021. okt. 28. 18:23

Az Európai Parlament több tagja attól tart, hogy sok tagállam követni fogja Magyarország példáját és egyszerűen visszazsuppolják a menekülteket az unió külső határain túlra. Lengyelország, Litvánia és Lettország is a magyarhoz hasonló jogszabály elfogadására készül, annak ellenére is, hogy az uniós bíróság szerint ez a gyakorlat jogellenes.

Európában egyre terjed a menekültek törvénytelen visszatoloncolásának gyakorlata. Ezt elsőként és eddig egyedüliként Magyarország alkalmazza a szerbiai határán. Itt az országba belépő menekülteket egyszerűen visszaküldik a szerb oldalra.

De a Belarusz által gerjesztett mesterséges menekülthullám miatt Lengyelország, Litvánia és Lettország is legalizálná ezt a módszert. A lengyel határvidékről visszatért holland EP-képviselő, Tineke Stirk szerint a bizottságnak lépnie kellene az ügyben, mert ez a gyakorlat ellentétes az uniós joggal – írja az Euronews.

„Mindeddig egyedül Magyarországon legalizálták az úgynevezett visszafordításokat. Az Európai Unió bírósága már többször kimondta, hogy ez a gyakorlat sérti az uniós jogot. A bizottságnak keményen és következetesen kellene lépnie az újabb három ország esetében, hiszen Litvánia, Lettország és Lengyelország is ilyen törvényeket fogadott el. Ha a bizottság nem lép, még ennél is több ország követi majd ezt a politikát” – mondta a zöldpárti EP-képviselő, Tineke Stirk.

Az Európai Unió Bírósága a 2020 decemberében hozott ítéletében kimondta, jogsértő a magyar menekültügyi szabályozás. A tranzitzónák működésén kívül, épp a tömeges rendőri visszatoloncolásokat kifogásolták, illetve azt, hogy a menedékkérőknek nincs esélyük Magyarországon maradni és fellebbezni a saját ügyükben. A kormány a tranzitzónákat bezárta, de a rendőrök a menekülteket azóta is nagy számban küldik vissza Szerbiába.

A Belarusz felől érkező menekülthullámot máris sokan a 2015-ös helyzethez hasonlítják. Akkor tízezrek érkeztek a tengeren át Európába. Azonban az EU továbbra is megosztott az egy éve bemutatott új migrációs csomag ügyében. EP-képviselők egy csoportja újabb módosításokat szeretne.

„Bármi történik is a paktummal, a tagállamok addig sem jogi vákuumban működnek. Világos kötelezettségeik vannak az uniós jog alapján. Vagyis a szemet hunyás a jogsértések felett – különösen a határokon – nagyon aggasztó. Ez azért is fontos, mert ha a csomagot elfogadják, akkor az alkalmazásánál ugyanilyen kihívásokkal szembesülünk majd, ha nem kezeljük a problémákat” – mondta egy menekültekkel foglalkozó civil szervezet szakértője, Catherine Woolard.

Szijjártó Péter szerint a nemzetközi szervezetek kezdik elveszíteni a józan eszüket a migráció kérdésében. A külügyminiszter Tallinban arról beszélt, hogy minden egyes nyomás alatt álló országot meg kell erősíteni a határőrizet fontosságában.

Forrás: Euronews