EP-választás: hogyan leplezzük le a csalásokat?

HírKlikk 2019. május 22. 06:39 2019. máj. 22. 06:39

Mire kell odafigyelni a vasárnapi választáson, hogyan leplezhetik le a csalást a szavazóköri delegáltak és a szavazók - erről készített egy kiadványt az IDEA Intézet.

Az intézet vezetője, Böcskei Balázs a Klubrádió Esti gyors című műsorában elmondta: kiadványukban olyan eseteket mutatnak be, amelyek már megtörténtek, ezért újra megtörténhetnek.

A kiadvány arról szól, milyen választási csalások lehetnek napközben; utalt a láncszavazás intézményére, arra, ha szándékosan nem kerül pecsét a szavazólapra, ha szavazóköri delegáltakat „becsapdáznak”, kikerülnek a szavazókörből és nem látják, mi kerül be az urnába, hogy mi történik az utolsó fél órában, ami a legfontosabb a választási tisztasága szempontjából, és hogy a közmunkások esetében milyen nyomásgyakorlás lehetséges.

Egy esetre kitérve elmondta: ha úgy szavazunk, hogy nincs rajta pecsét, érvénytelennek számít, ezért az állampolgárnak meg kell néznie, hogy lepecsételték-e a lapot, amit kapott. A rontott, sérült szavazólapot le lehet adni. Ha kilóg az X a körből, mindegy. Sőt, ha az egész lapot áthúzzuk, de ott ér össze az X két szára, ahol egy párthoz tartozó kör van, az is érvényes. Ha valaki ráfirkál, rárajzol a szavazólapjára, de ott van az X, akkor is érvényes - közölte.

Forrás: Klubrádió