Érdekes dokumentumot találtak Putyinról

HírKlikk 2018. december 11. 20:45 2018. dec. 11. 20:45

Előkerült az orosz elnök Stasi-igazolványa Németországban. Vlagyimir Putyinnak ezzel szabad bejárása volt az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe 1985 és 1989 között.

A dokumentumra véletlenül bukkantak rá - állítólag. A B217590 sorszámú dokumentumot 1985. december 31-én állították ki, azon Putyin fényképe és aláírása mellett szerepelnek legfontosabb személyes adatai is. A drezdai archívum által közzétett képen az is látszik, hogy az érvényességét 1989 végéig negyedévenként meghosszabbították.

Putyin 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, az igazolvány kiállításának időpontjában őrnagyi rangban volt. Konrad Felber, a drezdai Stasi-arcívum feldolgozásának vezetője szerint az okmánnyal szabadon járhatott be az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe, és nem kellett felfednie, hogy a szovjet hírszerzésnek dolgozik.
 
Ilyen igazolvánnyal könnyebben lehetett ügynököket beszervezni. Ugyanakkor a dokumentum megléte még nem jelenti automatikusan azt, hogy Putyin a Stasinak dolgozott, tette hozzá a szakértő.
 
Német sajtóhírek szerint az igazolvány évekig észrevétlenül feküdt a drezdai archívumban. Nemrég azonban egy sajtómegkeresésre átkutatták a „Káderek és kiképzés” besorolású aktákat, és ennek során, véletlenül bukkantak rá.
 
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a Stasi partnerszolgálatok voltak, amelyek kiadhattak igazolványt egymás munkatársai, így a jelenlegi orosz elnök számára is.
 
Egyúttal azt javasolta az érdeklődőknek, hogy forduljanak az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálathoz felvilágosításért - írja a Privátbankár.hu
Forrás: Privátbankár