Erdogannak nagy szüksége van Orbánra

HírKlikk 2018. október 11. 11:12 2018. okt. 11. 11:12

Az AFP azt elemzi, miért fontos Erdogan török elnöknek a meleg magyarországi fogadtatás.

Az AFP francia hírügynökség Recep Tayyip Erdogan magyarországi látogatását a török államfő két héttel ezelőtti németországi útjával veti össze, és megállapítja: az előző vizit hűvös és feszült légkörben zajlott, míg most Budapesten sokkal melegebb fogadtatásban részesül Erdogan.

Az AFP kiemeli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki erősen bírálja Európát, hiányolva abból a demokráciát, az elsők között gratulált a török elnök júliusi újraválasztásához, és dicsérte azt a stabilitást, amit Erdogan szerinte megteremtett – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A francia hírügynökség megszólaltatja Szigetvári Tamást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közgazdász professzorát, aki szerint Erdogan számára fontos, hogy olyan EU-országba látogathat el, ahol nem tesznek neki szemrehányást az emberi jogok helyzete miatt. A budapesti út – véli a francia közmédia által megszólaltatott szakértő – lehetőséget ad a török elnöknek arra, hogy felmutassa: az unió még nem teljesen fordított neki hátat. 

Az AFP megállapítja: Orbánban és Erdoganban közös az, hogy demokratikus úton választották meg őket, de mindketten önkényeskedő tendenciát mutatnak. Emellett miközben Erdogan az ottomán birodalom iránti nosztalgiát ápol, Orbán kormánya a turáni elméleteket veszi elő, a törökökkel való távoli rokonság igazolására.

Forrás: Klubrádió