Erkölcsjobbításnak nevezett politikai kinevezés várható az egri színház élére

HírKlikk 2020. október 11. 12:40 2020. okt. 11. 12:40

Politikai okokból választhatják újra az egri Gárdonyi Géza Színház élére a korábbi igazgatót, Blaskó Balázst. A pályázatokat elbíráló Vidnyánszky Attila vezette szakmai bizottság ugyanis végül nem azt a beadványt szavazta meg, amelyet művészetileg és szakmailag a legjobbnak ítélt.

A Népszava információi szerint, a pályázatokról döntő szakmai bizottság tagjai között túlsúlyban volt azon delegáltak száma, akik közel állnak a kormányhoz: a Vidnyánszky Attila vezette szakmai bizottságot négy, az EMMI-t egy, a színházat kettő, illetve az intézményt fenntartó önkormányzatot is két személy képviselte. Mirkóczi Zita, az ellenzéki összefogás által vezetett város önkormányzati delegáltja azt nyilatkozta csütörtökön: „a városvezetés részéről nem volt 'csúcsjelölt', kizárólag a beérkezett pályázatok alapján, szakmai szempontokat figyelembe véve, terveztek indulót támogatni, végül mégsem ez a jelölt kapta a legtöbb szavazatot.”

A lap beszámolója szerint, az igazgatói posztra heten jelentkeztek, köztük van három jelenlegi társulattag: Gulyás Hermann Sándor, Kelemen Csaba és Nagy András, két korábbi társulattag: Szíki Károly és Venczel Valentin, valamint a Miskolci Nemzeti Színház rendezője és színművésze, Szőcs Artúr is. A Népszava szerint, Szőcs pályázatát tartották a legjobbnak, mégis Blaskó Balázst (képünkön) szavazták meg jelöltként.

Mirkóczi Zita azt mondta: a döntés csalódás a városvezetés számára. Mind ők, mind a közgyűlés többsége elkötelezett abban, hogy kizárólag azt a jelöltet támogassák, aki szakmailag a legjobb.

A jelöltek sorrendje egyelőre nem nyilvános. A lap információi szerint, az ülés teljes anyagát is titkosították a végső döntésig – csak a leírt részletek szivárogtak ki. Ha elnyeri a pozíciót, Blaskó Balázs a színház élén immár harmadik ciklusát kezdi, amelynek célja szerinte az „erkölcsjobbítás”. A Népszava megjegyzi, korábban még azt nyilatkozta, hogy nem indul a pozícióért.

Forrás: Népszava