"Erre is a 10 parancsolat és az ima a megoldás, miniszter úr?"

HírKlikk 2019. május 16. 10:16 2019. máj. 16. 10:16

A Péterfy-kórház dolgozói az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak, miután a személyzet kiderítette: annyira elöregedtek a védőeszközök, hogy semmit se védenek a röntgensugarakkal szemben.

Ez úgy derült ki, hogy a kórház elküldte a dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra, néhányan pedig a képzésen tanultak szerint átvizsgálták a munkahelyüket. A védőfelszerelések nem csak elöregedtek, tönkrementek, de hiányosak is. Nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű. Sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz, még a gyerekeknek sem - írja a hvg.hu.

A dolgozók azt is kiderítették, hogy annak ellenére, hogy törvény kötelezi erre, a Péterfynek nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat – a dokumentumok alapján – 2017-ben lejárt. Emiatt a kórház már két éve működhet törvénytelenül, szigorúan véve a szabályokat, rég be kellett volna zárni. Ugyanakkor, ha a Péterfy bezár, akkor alig maradna kórház, ahol a sürgősségi eseteket el lehetne látni.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője közösségi oldalán fakadt ki a hír hallatán:

"Ez meggyőződésem szerint az utóbbi idők egyik legrémisztőbb híre a magyar egészségügyből. Azonnal kérdéssel fordultam Kásler Miklóshoz, hogy haladéktalanul adjon választ: igaz-e a hír, rendeltek-e el azonnali vizsgálatot, milyen lépéseket tesznek az orvosok, kórházi dolgozók és nem utolsósorban a betegek védelmében!

Azt ugye tudjuk, hogy egy hosszabb ideig tartó sugárzás végzetes is lehet? És ki tudja, mennyi ideje és még hány kórházban lehet hasonlóan elavult a védőfelszerelés? Vagy erre is a 10 parancsolat és az ima a megoldás, miniszter úr? Észnél vannak maguk? Az ember zsebében kinyílik a bicska, hogy míg Tiborcz 35 milliárdot ellop a mi pénzünkből, addig mi súlyos veszélynek van kitéve a betegellátásban! Ébresztő emberek!"

Forrás: Hírklikk