Erősen sántít a miniszter Orbánt mosdató magyarázata

Nagy András 2018. december 13. 13:08 2018. dec. 13. 13:08

A honvédelmi miniszter a minap már azzal magyarázta Orbán Viktor honvédségi repülőn való utaztatását, hogy ezt egy 2005-ös közös miniszteri rendelet írja elő a hadsereg számára. Ilyen rendelet azonban nem található, ha pedig lenne, akkor a honvédség 13 évig nem teljesítette a kötelezettségét.

„Ez is honvédségi feladat” – nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután az RTL Klub a minap rákérdezett, hogy a hivatalosan katonai célra vásárol Airbusokat miért használja Orbán Viktor miniszterelnök is. Benkő szerint 2005-ben öt minisztérium hozott egy együttes utasítást, ami meghatározza, hogy a védett személyeket légi úton a magyar honvédség köteles szállítani.

Csakhogy alaposabb utánajárás után sem találtuk meg a miniszter által hivatkozott rendelkezést. Ilyen együttes utasítás nem lelhető fel sem a Magyar Közlönyben, sem az utasításokat visszamenőlegesen tartalmazó Hivatalos Értesítőben (korábban Határozatok Tára volt a neve). Ennek tükrében erősen sántít a miniszteri állítás.

Az általunk megkérdezett, közigazgatásban járatos szakértők szerint egyébként, ha született volna ilyen közös rendelkezés, akkor 2005 óta honvédségi géppel repültek volna a védett személyek, ami nyilvánvalóan nem így volt. Alkalmanként valóban azzal mentek, ha éppen volt alkalmas AN-26, és hozzá elegendő személyzet, általában azonban kereskedelmi járattal vagy bérelt polgári géppel utaztak.

Ha tehát lett volna az elmúlt 13 évben ilyen előírás, akkor kellett volna lenni elegendő és megfelelő légi járműnek is, de különben is: a honvédségnek feladatot csak normatív módon, vagyis jogszabállyal, határozattal vagy utasítással lehet szabni, erről viszont tudnia kellett volna a mindenkori honvédelmi miniszternek, vezérkari főnöknek és az összhaderőnemi parancsnoknak is, aki egyébként Benkő Tibor volt 2009-10-ben.

Az persze kérdés, hogy az elmúlt napok parlamenti eseményeit elnézve még bármilyen törvényre, utasításra, hivatkozni, van-e valami értelme Magyarországon. De ha a Benkő által hivatkozott rendelet hatályban lenne, fenn kellene lennie a jogtárban. Ha volt ilyen, de már nincs hatályban, akkor is fenn kellene lenne, csak pirossal áthúzva és akkor az öt miniszter utasítása is fenn kellene lenne a hatályon kívül helyezésről.