És erről ne tudott volna Orbán Viktor?

Németh Péter 2019. október 8. 18:06 2019. okt. 8. 18:06

Egy nappal ezelőtt írtam, állítottam –kérdőjelesen – itt, a Hírklikken, hogy Orbán mindenről tudott. Tudott Borkai Zsolt orgiájáról (többes számban kellene írnom?), tudott arról, hogy a győri polgármester nem éppen példás keresztényi életet él, amikor milliókat költ könnyűvérű lányokra, illetve egyéb élvezetekre. Állításomat a Fidesz elnökének kongresszusi beszédére alapoztam, ama bizonyos 11. parancsolatra, illetve a Strache botrányra utaló kitételére. Azt persze most sem tudom eldönteni, hogy a szöveg figyelmeztetés volt, vagy elővágás, mindenesetre az bizonyosnak látszik, hogy elhangzása így utólag, a Borkai-botrány kipattanása nyomán vált érthetővé. Orbán akkor azt hangoztatta: a fideszesek megbocsátanak egymásnak, tévedhetnek is, ám a bajtársak összetartanak.

Hogy a Borkai-féle tenger gyümölcsei a tévedések sorába emelhető-e, azt szívesen bíznám az olvasóra, de nincs rá szükség: az azonnali.hu által megszólaltatott győri polgárok szinte valamennyien elnézően nyilatkoztak, és közölték: vasárnap Borkaira fognak szavazni. Mondhatjuk tehát ismét: Orbán jól ismeri a magyar néplelket, maximum kis félrelépésként értékeli az ilyesmit, azzal, hogy bárkivel megeshet. Azt pedig, hogy netán közpénzt fordított volna Borkai a „gyümölcsszedésre”, az ellenzék ármánykodásának, hazugságának tartja. Mindezt a miniszterelnök jól kiszámolta, kiszámította, ezért is engedte a nyilvánosság elé pártja közleményét, amely kijelenti: a történtek Borkai magánéletéhez, ily módon magánügyei közé sorolandók. A kutya ugat, a karaván halad – mondhatnánk – ha itt az ügy véget is érne. De nem ér véget.

Nap, mint nap kerülnek elő újabb szálak, amelyek, jelentőségüket nézve, meghaladják a szexpartit. A blog szerzője már az induláskor jelezte, hogy itt súlyos milliókról van szó, amely milliók nem a legtisztább módon jutottak el a felhasználókhoz.

Említést nyert a kaszinók átadása a barátnak (a koncesszió haveri kijátszása), és a legzsírosabb üzlet, a mezőgazdasági földek kiárusítása, ipari területté való átminősítése, majd hasznosítása oly sikeresen, hogy az több mint négymilliárd hasznot hozzon a bennfenteseknek.

És itt már mindenképpen megjelenik, meg kell jelennie a győri polgármesternek és üzleti köreinek. Az ügyletről évekkel ezelőtt cikkeztek már, az ellenzék korrupciót kiáltott, még sem történt semmi. Meglehet, hogy bizonyos felsőbb körökben – ugye tudják kiről, kikről beszélek – ez a négy és fél milliárd már szinte aprópénznek számít, de kizártnak tartom, hogy olyan kevésnek, amely ne ütné meg Orbán Viktor fülét.

Márpedig, ha megüti, akkor oda is figyel, és ha oda is figyel, akkor szól is. Ennél tovább nem jutok a következtetéseimben, mert azt már nem tudom, hogy mi történik ilyenkor? Figyelmeztetés? Dézsma? Normál osztozkodás? Pénztári befizetés?  Ezek mind lehetségesek, meg még számos variáció, csak egy nem: az elszámoltatás, a megbélyegzés, a nyilvánosság tájékoztatása. Ezek az ügyletek berkeken belül zajlanak, és eddig nem nagyon volt olyan tényfeltáró írás, amely változást eredményezett volna.

Most azonban mintha lavina zúdulna alá, egyenesen a győri polgármesterre; tényszerűen állítják, hogy a parkoló pályán lévő milliárdokból időről időre emeltek ki 250 milliónyit, afféle költőpénzként; nem olcsó a repülőgép, vagy a katamarán bérlése, de a jelek szerint a hajóra termett prostituáltak sem azok. De felbukkan a pénz környékén már Borkai 24 esztendős fia is; a cégben pihenő pénzből havi egymilliós fizetés dukált a gyereknek, bizonyítva ezzel, hogy már nem gyerekről, hanem felnőtt emberről van szó.

Ma még nem tudjuk, hogy milyen további információk derülnek ki Borkai szexuális életéről, avagy üzleti kapcsolatairól, annyi bizonyos, hogy a Fidesz már nem tud más polgármestert jelölni a helyére. Sokak véleménye, hogy Orbán a választások után lemondásra kényszeríti majd az egykori olimpiai bajnokot – boldog voltam és nagyon tiszteltem őt, amikor tanúja lehettem sikerének -, s majd egy időközi választáson indít új versenyzőt.

Ehhez persze Borkainak nyernie kellene vasárnap, ami – hallva a győriek véleményét – egyáltalán nem lehetetlen. De nem lehetetlen, ha a Jobbik keddi húzására gondolunk, azaz arra a négy képviselő-jelöltre, akik váratlanul otthagyták az ellenzéket, és a Fidesz kezébe dobták a választókerületi győzelmeket.

A jobbikosok közleményéből, illetve annak nyelvezetéből elég egyértelműnek tűnik, hogy az akció mögött a Fidesz áll; a szóhasználat –„Teljesen alkalmatlan” – például ennek a kampánynak a fideszes szüleménye. Ezt különben az ellenzék polgármester-jelöltjére, Glázer Tímeára mondta a Jobbik, pedig ő igazán nem érdemelte meg ezt a minősítést. A jelölt ugyanis a kirobbant botrány kapcsán legalább olyan óvatosan fogalmazott, mint a Fidesz, az egyik legfontosabb megállapítsa az volt, hogy Borkai Zsolt korrekt partnere volt az elmúlt időszakban, és a hajón történteket ő is inkább a magánélet szférájába utalta. Ha majd kiderül, hogy igaz a korrupciós vád, akkor másként fogja megítélni a helyzetet. Amire csak az a csendes kérdés ötlik fel bennem: mit tett eddig az ellenzék Győrben, ha a háttérben ilyen ügyletek húzódtak meg?

De hagyjuk most az ellenzéket; lesz még dolgunk velük is a hátralévő néhány napban. Borkaival meg – elsősorban – Orbánnak. Aki oly sok titok tudója.