EU-s bírói döntéssel védik meg a hiteleseket a szocialisták

HírKlikk 2019. július 19. 06:56 2019. júl. 19. 06:56

Az Európai Bíróság a hitelesekre nézve kedvező ítéletével védelmezi az MSZP a kilakoltatás ellen a magyar családokat – tájékoztatott dr. Szakács László az MSZP országgyűlési képviselője és dr. Szepesházi Péter ügyvéd és jogvédő.

A devizahitelesek érdekében sajtótájékoztatót tartott az Európai Bíróság pozitív döntésének következményeiről dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője és dr. Szepesházi Péter ügyvéd és jogvédő július 18-án, Budapesten a Trócsányi ügyvédi iroda előtt.

„Június 26-án ítéletet hozott az Európai Bíróság előzetes döntéshozatal keretében. (…) Az ítélet lényege, hogy a végrehajtást elrendelő, bírói szerepkörben eljáró közjegyzőnek a közokiratba foglalt jelzáloghitel-szerződéseknél, ha az fogyasztói szerződés, vizsgálnia kell a szerződések tisztességtelenségét, mert ha nem, és ha ezt a szabályozás megakadályozza, akkor az ilyen szabályozás, köztük a magyarországi szabályozás nem felel meg az uniós fogyasztóvédelmi jognak.” – ismertette dr. Szepesházi Péter az ítéletet.

„Azt gondolom,” – tette hozzá – „hogy ebből teljesen világos a következtetés: egyetlen közjegyzői záradékolás, egyetlen devizahiteles vagy más jelzáloghitelnél, ahol elrendelte a közjegyző a végrehajtást, nem felel meg az uniós jognak, törölni kell a záradékot, meg kell szüntetni a végrehajtást, amennyiben ennek kisebb, pár hetes időigénye van, fel kell függeszteni a végrehajtást.”

A volt bíró és jogvédő azt is elmondta, szerinte nem lehet a nehéz helyzetben lévő adósokra hárítani azt a terhet, hogy ezt külön eljárásban kérjék. „Itt lenne az esély Varga Judit miniszter-asszonynak, hogy bemutatkozzon és állja a sarat., hogy kijavítsa a közjegyzői záradékolás ezzel ellentétes magyar szabályozását, a jövőre nézve új szabályozást alkosson és rendelkezést hozzon a kormánnyal minden kilakoltatás, minden végrehajtás leállításáról” – figyelmeztetett dr. Szepesházi Péter.

Szepesházi ezután a kormány felelősségéről beszélt az ügyben. „Azért is nagy a felelőssége ebben a kormánynak, mert a miniszter-asszony elődei nem tették meg, hogy a korábbi, e körben bizony nem pozitív szabályozást kijavítsák, azaz, kötelezővé tegyék a közjegyzőnek, hogy vizsgálja a tisztességtelenségét a végrehajtással érintett devizahiteles és más szerződéseknek. Sőt, nemhogy ezt nem tették meg, de még a végrehajtás megszüntetése iránti pereket is nehezebbé tették. Nem lehet már ezekben a perekben néhány éve hivatkozni a szerződések érvénytelenségére, tisztességtelenségére. Nincs helye mérlegelésnek, nincs helye dekázásnak, se foci labdával, se anélkül. Azt gondolom, miniszter-asszonynak adott a feladat, javítsa ki elődei hibáit”- zárta szavait dr. Szepesházi Péter.

Dr. Szakács László ezután kitért az ügy egyik szomorú aktualitására, mely szerint ismét kitettek egy családot egy 24 éves, tartós beteg gyerekkel együtt. „A végrehajtó el fog menni, és a IX. kerületben ki fogja tenni ezt a családot az utcára.” – ismertette az országgyűlési képviselő a Trócsányi ügyvédi iroda előtt, amely szerinte a devizahiteles ügyek hasznát húzza.

„Mi úgy gondoljuk, hogy morálisan tarthatatlan, hogy egy jelenlegi EP-képviselő, egy volt igazságügyi miniszter nevével fémjelzett ügyvédi iroda az, amelyik ehhez a nevét adja” – mondta Szakács. „Sorjáznak azok az ítéletek az Európai Unió Bíróságától, amelyek mindenben megkérdőjelezik a magyar jogszabályokat. A melyeket annak szántak, hogy a devizahiteleseket megmentsék, aztán kiderült, hogy valójában a bankokat és a szerződéseket mentették meg” – hangsúlyozta. A szocialista képviselő szerint nemcsak hogy azok sem felelnek meg az Unió jogának, de most már az eljárás sem felel meg annak. Elmondta, szerinte eltagadják ezeket az ügyeket és az emberek sorsát ezek nyomán. „Azt látjuk” – mondta – „hogy a kormány nem ismeri el, hogy van devizahiteles probléma. Most már a bíróságok tudják, hiszen ebben döntéseket akarnak hozni; most már a jegybank is tudja, hiszen a jegybank is előállt egy nagyon-nagyon véleményes és kritikán aluli javaslattal, hogy hogyan kell ezt megoldani, tudják azok is, akik a használt húzzák ezeknek az ügyeknek, például az ügyvédi irodák, melyek a bankokat képviselik, egyedül a kormány és a parlament nem tudja.”

Az MSZP álláspontját ismertetve dr. Szakács László a következőket mondta:„Mi azt gondoljuk, hogy nem lehet máshogy a jogbiztonságot és a közbizalmat visszaállítani egymillió magyart érintő ügyben, minthogyha megtörténik az, amit folyamatosan követelünk. Leállítják a végrehajtásokat, amelyekről most már tudjuk, hogy nem felelnek meg az Európai Unió szabályainak, új banki elszámoltatási törvényt alkot meg a Parlament, és felmondják azt az EBRD paktumot, amelyben Orbán Viktor vállalta, hogy a végrehajtásokkal szemben semmilyenfajta ellenlépést a kormány nem fog támasztani. Tehát ezért lehet az, hogy a végrehajtások még akkor is mehetnek, hogyha az az Európai Unió jogával ellentétes, mert Orbán Viktor ezt vállalta a bankvilággal kötött szerződésében”- fejtette ki.

Végezetül hozzátette: „Mi azt követeljük, hogy ezt mondják fel, a végrehajtásokat állítsák le, és új banki elszámoltatás kerüljön a Parlament elé, amit fogadjanak el.”

Forrás: Hírklikk