Európa Győrért, Győr Európáért!

HírKlikk 2020. január 10. 16:51 2020. jan. 10. 16:51

„Közvetlen uniós forrásokat Győrnek!” címmel tartottak közös sajtótájékoztatót  Győrben, péntek délután Pollreisz Balázs, a demokratikus ellenzék közös polgármesterjelöltje és az ellenzéki pártok európai képviselői.

Pollreisz Balázs elmondta, Győr igazán európai város, hiszen rengeteg győri ingázik Ausztriába, így van a győrieknek összehasonlítási alapjuk, hogy milyen körülményeket szeretnének látni városukban. „Azért dolgozunk, hogy ez a város egy igazi, átláthatóan fejlődő és fenntartható európai város legyen; gyermekeink ne csak itt nőjenek fel, de itt is éljenek. (…) Ehhez tisztába kell tenni közös dolgainkat.” Hozzátette, a közös jövő építésében óriási szerepet szán Európának és a közvetlenül lehívható EU-s forrásoknak.

Dr. Ujhelyi István az MSZP részéről elmondta, az ellenzék már alig várja, hogy megmutathassa, hogyan viselkedik egy polgármester egy szabad levegőjű európai városban. Megköszönte a többi ellenzéki párt európai képviselőjének támogató jelenlétét és elmondta, bár az EP-választásokon egymás riválisai voltak, egy dologban biztosan egyetértenek: Magyarország helyét mindannyian a demokratikus európai közösségben szeretnék látni.

Ujhelyi hangsúlyozta, európai parlamenti képviselőként szövetséget jött kötni Győr városával. A szövetség két meghatározó pillére a győri közösségi közlekedés környezetkímélőbbé, modernebbé tétele, illetve az általa kezdeményezett európai minimum egészségügyi szolgáltatási csomag helyi megvalósítása közvetlen EU-s fejlesztési támogatásokkal. Elmondta, ez minőségi változást hozhat a győriek életébe. „ Nemcsak a Borkai-klánhoz tartozó multi-milliárdosok színvonalas ellátásról kell gondoskodni, hanem minden győrinek ugyanúgy jár az egészségügy minőségi szolgáltatása, mint minden európai polgárnak.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviseletében elmondta, ahol lehetséges volt, az ellenzék közösen állított jelöltet az önkormányzati választásokon és ez sikeresnek bizonyult. A NER ugyanis leváltható, a jogállamiságot, az önkormányzatiságot vissza lehet állítani és Győrt is vissza lehet adni a győrieknek – Pollreisz vezetésével.

Gyöngyösi nehezményezte, hogy az EU-ban Magyarországot egyfajta fekete bárányként, „latorállamként” kezelik, a jogállamiság folyamatos megsértése miatt.  „Éppen ezért, nekünk, ellenzéki európai képviselőknek feladatunk, hogy megmutassuk, Magyarországon van alternatíva és vannak Európában gondolkodó politikusok. (…) Az EP-t közelebb kell hozni a magyar emberekhez és kézzelfoghatóbb kérdésekben kell eredményeket elérni, például az önkormányzatiság területén.”

Gyöngyösi elmondta, ennek záloga a közvetlenül lehívható uniós források eljuttatása az önkormányzatokhoz, hogy ne a korrupt NER-lovagok fölözzék le az EU-s pénzeket továbbra is. „Azért is küzdünk, hogy az Európai Ügyészség joghatósága kiterjedjen Magyarországra is” az átláthatóbb közéletért, mondta és kiemelte a bérfelzárkóztatás jelentőségét az ország versenyképességének növelésén keresztül.

Rónai Sándor a DK részéről emlékeztetett, hogy október 12-én is együtt tüntettek az ellenzéki pártok Borkai Zsolt ellen. „Azért kötöttünk újból szövetséget, hogy január 26. után tényleg felszabaduljon Győr, a közvetlen uniós támogatásokat pedig ne „elborkaizzák”, hanem a győriek érdekében használják fel azokat.” Elmondta, számtalan európai program vár majd a győriekre, ha változik a városvezetés és kérte őket, hogy január 26-án menjenek szavazni Pollreisz Balázsra és támogassák a demokratikus ellenzéki pártokat.