Európában a mindennapok részévé vált a menekültekkel szembeni ridegség

HírKlikk 2021. december 6. 21:00 2021. dec. 6. 21:00

Ferenc pápa drámai szavakkal igyekezett felébreszteni a részvétet a világban a menekültek iránt a görögországi Leszbosz szigetén. Azt mondta, hogy a nyomorultak szenvedései a civilizáció hajótörését jelentik – tudósít a The New York Times előfizetői számára elérhető cikkében.

Ferenc pápa öt év után látogatott el ismét Leszboszra, de már egy új táborba, mert leégett a régi, ahol rettenetesek voltak az állapotok. Ám szerinte az eltelt időszakban sem történt komoly változás, pedig olyan súlyos globális kérdésről van szó, mint a járvány vagy az éghajlatváltozás. Legutóbb 12 menekültet vitt magával, hogy azok végre egyenesbe jussanak, most úgy hírlik, ezúttal 50 rászorulón segít, olyanokon, akik évekkel ezelőtt rekedtek Leszboszon.

A pápa szerint kudarcot vallottak az átmeneti intézkedések, és csakis a világméretű összefogás hozhatja el a megoldást. Gyilkosnak nevezte a menedékkérők iránt tanúsított közönyt és megállapította, hogy Európa cinikus módon nem vesz tudomást a szerencsétlenekről, s így halálra ítéli azokat a végeken. Mivel pedig a földrész elfordul, a Földközi-tenger – oly sok civilizáció bölcsője – olyan, mintha a halál tükre volna.

Illúziónak nevezte, hogy bárki azt higgye: elég, ha mi biztonságban vagyunk és elzárkózunk a bajban lévő emberektől, akik az ajtónkon kopogtatnak. Mint mondta, a történelem ezt tanítja, de még mindig nem okultunk belőle.

A lap hozzáteszi, hogy a migránsáradat a felszínre hozta a nacionalista és populista erőket az olyan, katolikus többségű államokban, mint Olaszország és Lengyelország. A magyar kormány azt állítja, hogy bevándorlás-ellenes politikája és a határkerítés a keresztény kultúrát védelmezi. És bár a kontinensen némileg alábbhagyott a demagóg hullám, mára a migránsokkal szembeni ridegség a mindennapok része lett.