Európában először 500 magyar utazhatott sehova

HírKlikk 2020. október 26. 11:51 2020. okt. 26. 11:51

Vasárnap bebizonyosodott: még a határzárak és karanténok világában is lehet utazni. A történelemben először szállt fel Budapestről egy Budapestre tartó utasszállító.

Az Aeropark repülőmúzeum és a Smartwings légitársaság vezetői a koronavírus-járvány kezdete óta fontolgatták, hogy sétarepülést indítanak Magyarország fölött azok számára, akiknek hiányzik a kalandozás, vagy csak képtelenek élni a turbinák zúgása nélkül. Eredetileg egy járatot terveztek, de hamar rá kellett jönniük, hogy a határ a csillagos ég.

– Amikor megláttam legelőször, hogy lehet ilyen repülőjegyet venni, azonnal lecsaptam rá. Sajnos a másik két járatra már nem tudtam venni, mert azt azonnal elkapkodták – mesélte az Euronewsnak az egyik utas, Horváth Csaba.

A felhők fölött mindig kék az ég – ezt most 500-an valóban megtapasztalhatták. Míg a Liszt Ferenc repülőtéren zuhogott az eső, addig a Boeing 737-800-as ablakain vakítóan sütött be a nap. A mintegy egy órás sétarepülés alatt bárki felállhatott, lefotózhatta az Alpok domborulatait, sőt, a szerencsések még a pilótafülkébe is bepillanthattak.

Somogyi Tóth Dániel, az Aeropark alapító-vezetője elmondta: Ausztráliában és Ázsiában már indítottak korábban hasonló sétarepüléseket, de Európában a magyarok voltak az elsők, akik elrepülhettek ,,sehova".

A beutazási korlátozások miatt, idén mintegy 60 százalékkal esett vissza a ferihegyi repülőtér forgalma. Volt olyan nap, hogy csak 15 járat indult, vagy érkezett. Így nem csak a repülés szerelmesei várták már, hogy végre madártávlatból láthassák távolodni Budapestet, hanem a pilóták és légiutas-kísérők is, akik a drasztikusan visszaesett légiforgalom miatt, már hónapok óta a Földön rostokolnak.

Forrás: Euronews