Európai hazafi-e vagy?

Föld S. Péter 2021. május 10. 15:30 2021. máj. 10. 15:30

Ha az ember beírja az MTI keresőjébe Bródy János nevét, az utolsó említés róla április 21-én található. Ekkor írt arról a Magyar Távirati Iroda, hogy ősszel jótékonysági koncertet rendeznek az István, a király című rockoperából a köztársasági elnök és felesége által a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére létrehozott alapítvány javára. Mint írják, „Az István, a király szerzői, Szörényi Levente és Bródy János, valamint a Feke Pál által létrehozott társulat tagjai a koncertből befolyó összeget a Regőczi István Alapítványnak adományozzák”.

Ennyire futotta az MTI bátorságából, talán még így is megüthetik a bokájukat, amiért le merték írni a regnáló hatalomnak nem túl kedves előadó, dalszerző, zenész nevét. Pedig, lett volna mit írni róla, Bródy János ugyanis, ahogyan erről a Hírklikk is beszámolt, Európa Hazafi díjat kapott. Az elismerést két évvel ezelőtt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója alapította, amikor közösen felavatták a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot egy kispesti parkban. 

A Fidesz számára ez a két fogalom – európai és hazafi – így együtt nem létezik. Előbbi szitokszó, utóbbi dicsérő mellveregetés. A Fidesz olvasatában valaki vagy európai, vagy hazafi – előbbi esetben Brüsszel és Soros zsoldosa, s mint ilyen, Gyurcsány kottájából játszik.

Itt emlékeztetnénk az olvasót arra, hogy Szerb Antal, Radnóti MIklós, Bálint György, vagy éppen Rejtő Jenő szintén hazafiak voltak. Csak hát, oly korban éltek ők e Földön, hogy a haza nem szerette őket. Pontosabban nem a haza dobta el őket magától, hanem azok az akkori gazemberek, akik a haza nevében sok százezer társukkal együtt az ő magyarságukat (hazafiságukat) is megkérdőjelezték. 

Mi, mostani hazafiak, hozzájuk képest viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Jelen állás szerint nem vernek agyon senkit, mint tette azt Szerb Antallal egy bizonyára derék, nemzeti, keresztény és polgári értékeket valló keretlegény. Nem lövik le, mint Radnóti Miklóst, nem jelenti fel az „Egyedül vagyunk” nevű nyilas újság, hogy munkaszolgálatba vigyék meghalni, mint Rejtő Jenőt. Pedig, ahogy mondani szokták, lenne rá igény. Elegendő néha meghallgatni az Orbán-közeli Bayer Zsolt eszmefuttatásait. „Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön.” Ezt Bayer mondta, Orbán miniszterelnök jó barátja, az 5-ös számú Fidesz párttagkönyv tulajdonosa, amikor civilek egy csoportja némán, a munkát nem akadályozva, de azért demonstratívan tiltakozott az Igazságügyi bizottság amúgy nyilvános ülésén. Még azt is mondta az 5-ös számú vértakony, hogy szanaszét kellene verni a pofájukat.

Amikor erről kérdezték Orbánt, a miniszterelnök meggyőzően játszotta a hülyét. Azt hazudta, hogy nem hallott arról, miszerint jó cimborája szanaszét verné magyar állampolgárok pofáját. Majd még hozzátette, hogyha hallott volna erről, akkor sem kommentálná. Halász János a Fidesz frakciójának szóvivőjeként kicsivel nyíltabban fogalmazott: szerinte a Fideszben sokan vannak, akik szeretik Bayert ezért a stílusért.

Bródy János, aki számos, de inkább számtalan nagyszerű dal szerzője és szövegírója az idén volt 75 éves. Ugyanúgy, mint Nagy Feró, akinek fügepálinkát küldött Orbán Viktor a születésnapjára. Pontosabban, nem ugyanúgy lettek 75 évesek, a két háromnegyed század között gitározni lehetne a különbséget: aki ismeri a Beatrice frontemberének az éppen menő pártokhoz és ideológiákhoz dörgölőző – fogalmazzunk finoman: igen változatos – életútját, az tudja, miről van szó. Bródy nem kapott állami kitüntetést a születésnapjára, fügepálinka, de még egy hátba veregetés sem jutott neki a regnáló hatalom részéről. 

Persze, ezzel ő járt jobban. Kellemetlen lett volna visszautasítani a kínai és más diktátorokkal barátkozó, Magyarországot idegen hatalmaknak kiszolgáló és kiárusító, sem hazafinak, sem európainak nem mondható hatalomtól az elismerést.