Európai konzervatív vezetők: az EU szabad és egyenlő nemzetállamokból áll

HírKlikk 2021. december 4. 20:40 2021. dec. 4. 20:40

Az Európai Unió (EU) szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köti össze, Európa pedig csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői a szombati varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban.

 Az EU csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől, csak ilyen együttműködéssel akadályozható meg „az önjelölt elit által irányított Európa romboló eszméjének megvalósítása" – áll a nyilatkozatban.

A konzervatív pártvezetők elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását. Teljes demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek - húzzák alá. Hozzáteszik: ezzel azonos legitimitással az európai intézmények nem rendelkeznek, így a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük és nem válhatnak az új „európai nemzet" létrehozását célzó társadalomtervezés eszközévé sem.

A társadalomtervezés példájaként a nyilatkozatban „az ideológiai alapú", keresztény elemektől mentes nyelvezet kialakítására tett kísérleteket említik, nevezetesen az Európai Bizottság nemrég ismertetett javaslatát, amely értelmében kikerülne a szóhasználatból például a karácsony kifejezés.

Az európai nemzet koncepciója „soha nem létezett, ma sem létezik és nem létezhet a jövőben sem" – olvasható a nyilatkozatban.

A konferencia résztvevői azon szándékukat nyilvánítják ki, hogy a továbbiakban különböző szinteken és fórumokon együttműködnek mindazon pártokkal és szervezetekkel, amelyek számára fontos Európa egyedülálló öröksége és a nemzetek Európájának eszméje.

Közlik: a konferencián megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben, ezen belül a közös találkozók szervezését és a szavazások összehangolását olyan kérdésekben, mint a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlásra vonatkozó álláspont.

Megállapodtak abban, hogy válaszul az Európa jövőjéről szóló uniós vitára, a következő hónapokban újabb konferenciát szerveznek Spanyolországban.

A Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferencián 13 európai párt képviseltette magát a lengyel szervezők szerint. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke. A lengyel részről pedig a kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő is jelen volt.

Forrás: MTI/Hírklikk