Európának a pitiáner európai gondolkodókra kellene hagynia a károgást

HírKlikk 2021. május 10. 19:30 2021. máj. 10. 19:30

Az EU-nak következetesen végig kell vinnie saját programját, ha nem akarja, hogy az Orbánok és Jansák Európája legyen belőle, vagyis hogy a „kaparj-kurta!”-szemlélet uralkodjon el, és mindenki csak belemarkoljon a közösbe, de senki se tegyen bele – figyelmeztetett Európa napján a bécsi Kurier, az előfizetőinek szabadon hozzáférhető kommentárjában.

A szerző elismerte, hogy az unió híre nem túl jó, sokan csak legyintenek rá, mondván, hogy a szervezet többek között a járvány alatt tökéletesen bebizonyította alkalmatlanságát. Csakhogy a Covid19 kezelése a tagállamok dolga, Brüsszel csupán az oltóanyagok beszerzését vállalta magára. És el lehet képzelni, mekkora zűrzavar volna e téren, ha minden kormány maga próbálta volna meg kialkudni a feltételeket a gyógyszergyárakkal. Úgyhogy az elemzés arra biztatja az integrációt: ne engedjen a szűk látókörű ellentábornak, legyen úrrá kisebbrendűségi hajlamán. 

Amit ugyanis az Orbánok és Jansák kínálnak, az minden, csak nem jó a jogállam és a demokrácia szemszögéből. Magyarország éppen most mutatta meg, hogy ez miként is működne, amikor megakadályozta, hogy az EU elítélje a hongkongi választójog drasztikus korlátozását, miközben Kína éppen elit egyetemet épít Budapesten. Európának nincs szüksége ilyesfajta összefogásra, illetve azokra, akik ezt hirdetik. Egyensúlyt kell kialakítani az össz-európai, illetve tagállami hatáskörök között, mert az Európa-programnak nincs alternatívája. Nélküle a földrész lemarad a nemzetközi küzdelemben, kivéve persze, ha lefekszik Pekingnek. Ám az EU-nak ahhoz, hogy igazolja létjogosultságát, teljes mértékben vállalnia kell saját célkitűzéseit, a károgást pedig a pitiáner európai gondolkodókra kellene hagyni – figyelmeztet a szerző.

 
Forrás: Hírklikk