Évente átlagosan 55 ezer forintot költünk egészségügyre fejenként

HírKlikk 2019. május 21. 20:06 2019. máj. 21. 20:06

A magyarok átlagosan évente 55 ezer forintot költöttek egészségügyre 2017-ben, az emberek már az ellátások csaknem harmadát fizették ki a saját zsebükből - derült ki egy friss tanulmányból.

A keringési, az emésztőszervi, valamint a daganatos betegségeket tekintve is rosszabb helyzetben van Magyarország, mint Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország - idézte a Népszava a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzését, amely az OECD, az Eurostat és a KSH statisztikáira támaszkodva értékeli az elmúlt 15-20 évben zajló változásokat.

A 15 évesnél idősebb magyarok több mint felének (59 százalékának) van orvos által diagnosztizált krónikus betegsége. Harmadukat magas vérnyomással, ötödüket derék- vagy hátfájással, míg csaknem ugyanennyi embert ízületi kopással kezelnek. Minden nyolcadik 15 évesnél idősebb allergiával, vagy a magas koleszterinszinttel, valamint nyakfájdalommal jár orvoshoz. Minden nyolcadikat, illetve kilencediket pedig szívritmuszavarral vagy cukorbetegséggel kezelnek.

Az átlagos magyar 2017-ben évente 55 ezer forintot költött egészségügyre. A lakosság már csaknem az ellátások harmadát fizeti zsebből. Ezzel a V4-ek országai közül a magyarok járulnak hozzá a legtöbbel az egészségügyi szolgáltatások költségeihez.

Forrás: Népszava