Évi 400 ezer külföldi munkaerőt akar behívni Németország

HírKlikk 2022. január 24. 21:00 2022. jan. 24. 21:00

Németország évente 400 ezer képzett külföldi munkaerőt akar behívni a demográfiai egyensúlyhiány és a kulcsszektorokban mutatkozó munkaerő-hány kezelésére, ami veszélyezteti a koronavírus-járvány utáni helyreállítás sikerét – jelentette ki Christian Duerr, a koalícióban résztvevő liberális FDP parlamenti frakcióvezetője a Wirtschaftswoche című gazdasági magazinnak.

A Reuters hírügynökség alapján a Yahoo  által ismertetett interjúban a német politikus leszögezte, „A képzett munkaerő hiánya mostanra már olyan súlyos, hogy lassítja a gazdaságot. Az elöregedő munkaerő problémáját csak akkor tudjuk kezelni, ha korszerű bevándorlási politikát vezetünk be. Mielőbb el kel érnünk, hogy évi 400 ezer képzett munkaerőt vonjunk be”. A három kormányzó párt – a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek – a koalíciós szerződésben olyan intézkedésekben állapodtak meg, mint a pontrendszer bevezetése az EU-n kívüli országokból érkező szakemberek számára. Emellett emelik az országosan érvényes minimálbért óránként 12 euróra, hogy ezzel is vonzóbbá tegyék a németországi munkát. 

A német gazdaság – amit egyébként a Reuters munkáltató-barátnak minősít –  úgy becsüli, hogy a munkaerő legalább 300 ezer fővel csökken az idén. Ugyanis több idős munkavállaló vonul nyugdíjba, mint amennyi fiatal belép a piacra.  

A zsugorodás 2029-re elérheti az évi 650 ezer főt, ami azt jelenti, hogy 2030-ra a dolgozó korban lévő emberek hiánya elérheti az ötmilliót. A munkaviszonyban lévők száma Németországban tavaly a járvány ellenére elérte a 45 milliót. 

A csekély születési arányszámok és az egyenlőtlen bevándorlás évtizedei után a munkaerő létszámának a csökkenése ketyegő demográfiai bombát jelent Németország nyugdíjrendszerére nézve is. Ugyanis egyre kevesebb dolgozó kénytelen finanszírozni egyre több, és egyre nagyobb életelvárással rendelkező idős ember nyugdíját.

 

Forrás: Hírklikk