Ex cathedra, vagyis így van és nem másképp!

Lovász Péter 2019. szeptember 7. 15:03 2019. szept. 7. 15:03

Ex cathedra - Péter székéből szólva, - azaz a pápa tévedhetetlenségének dogmája szerint - ez így van és nem másképpen. Ahogyan Kövér László szólt hallgatóságához eredendően meditatív jellegű felszólalásában a III. Budapesti Demográfiai Konferencián. Az Országgyűlés elnöke szerint már elkezdődött Európában a döntő összecsapás az élet és a halál kultúrájának hívei, művelői között.

A házelnök úr e sokatmondó szembeállítást - amint mondta - II. János Pál pápától kölcsönözte, s magyarázata szerint „a rombolók célja a természetes közösségek megszüntetése, mert akkor eltűnik a közjó, és ha a közjó eltűnik, akkor nem lesz közérdek, se közbiztonság, se közerkölcs, akkor pedig korlátozhatatlanná válik a magánakarat. Ez pedig „a nácizmushoz és a kommunizmushoz hasonló tragédia lenne, az emberi felszabadítás újabb korszaka, amely végül totális diktatúrává válik...Vissza kell állítani a megbomlott egyensúlyt egyén és közösség, hit és ráció, jog és kötelezettség között”, hogy meg tudjuk különböztetni a dolgokat, igazat a hamistól, a szépet a rúttól, jót a gonosztól.

Kérem szépen, Házelnök úr! Kik lennének a rombolók? És miért vezeti őket ily szörnyű gonosz szándék? Mi a közjó? Mi a közérdek, a közbiztonság, a közerkölcs? Ön lenne e fogalmak tartalmának meghatározója? Ön valamiféle természetadta jogot szerzett kijelölni, hogy mi a jó és mi a rossz? Ön és iskolatársai lennének a jogforrás?  Ebben már volt részünk a történelemben éppen elégszer. Keresztények és muzulmánok, katolikusok és protestánsok soha el nem múló buzgalommal irtották egymást hitük  nevében. Diktátorok etették népeiket az egyedül helyes világlátással, olyasmivel, amit Ön akar most nekünk beadni az egyedül helyes „morális alapokon“. Újra fellobbannak a máglyák ezúttal a népesedéspolitika jegyében? Ön valójában politikáról beszél, csak népesedési kérdéskörbe csomagolja.

Orbán Viktor legalább gazdasági alapokra helyezné a népesedéspolitikát, mert ő úgy véli, a családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el a fordulat, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. És azok legyenek jogosultak a támogatásokra, akik dolgoznak. Ilyen a munkaalapú társadalom. A többi csak körítés. Ám legyen! Talán be kellene vezetni a gyermektelenségi adót, s abból fizetni a gyermekesek jólétét. Biztos használna. S vajon a milliónyi, mélyszegénységben élő családra, a romákra is vonatkozna ez a program? Amint megtudhattuk, Magyarországon tíz év alatt kétszeresére növelték a családok költségvetési támogatását. (Kivéve a családi pótlékot, az adójóváírás rendje pedig csak azoknak jó, akiknek elég magas a jövedelme.) Ennek ellenére a népesség ez idő alatt is csökkent, mind kevesebb gyermek született és születik, mind többen halnak meg. Fogy a magyar.

A teljes termékenységi arányszám idősora:

1990   2010   2015   2017  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019

1,87    1,25    1,49    1,50  1,34    1,41   1,44   1,49   1,49   1,49 

A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított, becsült értéke 2019 első félévében 1,41 volt az előző év első hat hónapjára számított 1,43-hoz képest. (KSH)

Ezek a pőre tények. De van magyarázat. Kásler Miklós miniszter szerint “Meg kell értenünk, mi történt a társadalommal az illuminátusoktól és izmusoktól kezdve a hagyományos értékek rombolásáig, a napnyugati országok alkonyán keresztül a szabados életvitelen át egészen a klasszikus értékek rombolásáig“  Ha nem lenne világos: a  Nyugat hanyatlik, a Kelet ősi, mégis új utat mutat. A magyar emigránsok vagy félmillióan ugyan Nyugatra mennek dolgozni és szülni, de ez más kérdés.

Egyebekben Kásler úr szerint az asszonyok akkor szülnek, ha akarnak. És akkor akarnak, ha úgy nevelik őket, hogy a család, a gyerek érték, amivel a teremtés célját valósítják meg. “Egy anya az emberi faj fennmaradásáról gondoskodik, és a DNS-ben él tovább az utódai születése után”. Tébolyító! A magyar kormány pénzadománnyal és ráolvasással szeretne népesedési fordulatot elérni.

Ez már nagyon sok és egyszerre nagyon kevés. Egyetlen mondata van Kásler miniszter úrnak, amellyel egyet lehet érteni, azzal, hogy az asszonyok akkor szüljenek, amikor akarnak - szerintünk akár házasságon kívül is. A népesség alakulása - alapvetően öntörvényű folyamat, amelyben nagyon sok tényező kölcsönhatásban érvényesül!

Ha lehetséges, nagyméltóságú uraságok! Ne támasszák fel se a Kinder-Küche-Kirche, se a Ratkó korszak szellemét!