Ez a dokumentum bizonyítja, hogy Orbánék nem fognak segíteni a devizahiteleseken

Nagy András 2018. augusztus 23. 19:09 2018. aug. 23. 19:09

Orbán Viktor 2015-ben írásba adta a bankoknak, hogy nem nyúl az egyoldalúan módosított hitelszerződésekhez.

Hosszú hónapok teltek el április elseje, vagyis a kilakoltatási moratórium lejárta óta. Az elmúlt öt hónapban minimum 1300 csődbe ment család került az utcára, a közvélemény pedig csak találgatja: hogy lehet, hogy a szomszédos országokban már mindenhol sikerült megnyugtató megoldást találni, és megregulázni az erőfölényükkel visszaélő bankokat, csak Magyarországon nem?

Most megmutatjuk azt a szerződést, amely tulajdonképpen egy kötelezettségvállalás az Orbán-kormány részéről a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) felé.

A magyar részről Orbán Viktor által aláírt „egyetértési megállapodás” többek között azt tartalmazza, hogy a hitelek forintosításán a bankok egy fillért sem veszíthetnek, továbbá, hogy az adósok javát szolgáló szabályokat nem alkothat a magyar parlament, még a kilakoltatások szigorítása is tilos.

Konkrétan: a devizaalapú  hitelek forintosításának szabályozásáról szóló törvény végrehajtását úgy kell biztosítani, hogy a bankszektorban elkerülhetőek legyenek az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek, illetve „a magyar kormány tartózkodik olyan új törvények, vagy intézkedések bevezetésétől, amelyek negatív hatással lehetnek a bankszektor profitabilitására” – áll a dokumentumban.

Ezért cserébe a magyar kormány például azt az ígéretet kapta, hogy „az EBRD támogatni fogja a bizalom megerősítését és újjáépítését a pénzügyi szektorban”, illetve hogy növelni fogja a hitelezési aktivitását a szélesebb értelemben vett magyar gazdaságban.

Úgy tudjuk, a környező országok nem kötöttek ilyen "szuper" megállapodást, így például ezen a nyáron a horvátok megtehették, hogy egyszerűen semmissé nyilvánították a frank alapú jelzáloghiteleket az országukban, a devizahitelek eltörlésének egymilliárd eurós (!) veszteségét pedig a bankokra háríthatták.

Ezzel szemben Orbán Viktor viszont, amíg itthon a brüsszeli bürokraták elleni kirohanásaival pávatáncolta körbe a médiát, "odakint" gyakorlatilag úgy táncolt, ahogy a külföldi bankok fütyültek. Márpedig ezek a pénzintézetek alapvetően fütyülnek a kedvezőtlen feltételek és egyoldalú szerződésmódosítások miatt nehéz helyzetbe került magyar családokra.

Orbán Viktor korábban folyton azt ígérte: senkit nem hagynak az út szélén. Több százezer család cserben hagyása vajon mi?

(Dokumentum magyar fordítását itt tudja elolvasni.)