Ez a Gulyás Gergely aranyat ér

Lendvai Ildikó 2020. december 31. 12:18 2020. dec. 31. 12:18

Kevesen fogalmazták meg nála pontosabban, mennyire fontos járvány idején az adatok, információk teljes nyilvánossága. „A közfeladatot ellátó személy – mint az egészségügy területén a miniszter, országos tisztifőorvos – ...az adatvédelmi törvény szerint köteles gyors és pontos tájékoztatást adni."

Megnyugodtam. Nincs több bűvészkedés a számokkal, nem parancsolnak szájzárat szerencsétlen kórházigazgatókra.

Sőt, percek múlva azt is megtudhatjuk, milyen feltételekkel, milyen célból kaptuk a kipróbálás alatt lévő orosz vakcinát: „Az oltóanyag beszerzésével, illetve a vakcinák és a gyógyszerek szállításával kapcsolatosan kötött szerződések szintén közérdekű adatnak minősülnek."

Mi több: Gulyás világosan leszögezte azt is, hogy a járvánnyal kapcsolatos beszerzések esetében „valamennyi szerződést – a mellékletekkel együtt – az utolsó betűig nyilvánosságra kell hozni." Nagyszerű! Végre világosan látunk majd a lélegeztetőgépek 300 milliárdja ügyében.

Megismerhetjük a miniszterelnök szerint már régen kidolgozott, ám eddig titkolt oltási tervet is. Gulyás megmondta, az is közérdekű nyilvános információ, hogy „az oltóanyagok és gyógyszerek szállítása az egyes régiókba milyen terv illetve elosztás alapján történik."

Ez az aranyszájú fiatalember arra is rávilágított, hogy az őszinte beszéd a feltétele az oltás iránti létfontosságú bizalomnak: „Az oltóanyag kapcsán a titoktartás azért is rendkívül káros, mert a közvélemény a megfelelő tájékoztatás hiányában az oltóanyag hatékonyságát is megkérdőjelezi."

Istenem, mennyire igaz! Minden szavával egyetértek.

Ja, azt az apróságot elfelejtettem mondani, hogy mindezt 2009-ben nyilatkozta, a madárinfluenza idején. Ellenzékből. Na de ez a pici különbség nem számíthat, igaz? Végtére is ugyanarról a Gulyásról van szó.