"Ez az egész, amit összehozott a Fidesz, úgy rossz, ahogy van"

HírKlikk 2019. június 19. 12:00 2019. jún. 19. 12:00

Újabb szakaszba érkezett a magyar közoktatás központosítása azzal, hogy a kormány bárkit kinevezhet az igazgatói posztokra. Többek között ez olvasható ki abból a törvénymódosítási tervezetből, amelyet Semjén Zsolt nyújtott be a parlamentnek a múlt héten. Eszerint a tantestületektől és a szülőktől is megvonják a véleményezés jogát a jövőben. Ezzel párhuzamosan az igazgatók elbocsátására is új jogi lehetőséget kap a miniszter. A köznevelési törvények megszegése esetén ugyanis egy éven át bármikor megválhatnak a vezetőktől.

Kunhalmi Ágnes az ATV Start című műsorában a törvénymódosítással kapcsolatban elmondta, hogy az iskolai szülői közösségek sok esetben hangot adtak a véleményüknek, ha a hatalom kötelezően a saját emberét akarta odatenni. Számos eset ismert, amikor ezt sikerült megakadályozni. Az MSZP-s politikus emlékeztetett rá, hogy amikor önkormányzati fenntartásban voltak az iskolák, akkor is voltak ilyen botrányok, de a választók négyévenként a szavazatukkal véleményt tudtak mondani az oktatásért is felelős polgármester munkájáról.

Az államosítás legkárosabb hatása – húzta alá Kunhalmi -, hogy elvették a beleszólás lehetőségét a szülőktől és a választópolgároktól, hogy kikkel szeretnének együtt dolgozni. Az államosítás után már csak a véleményezési jogot hagyták meg, de még akkor is volt legalább a nyilvánosság ereje, hogy a szülők vagy a tantestület a helyi közösséghez tudott fordulni.

Ezt a lehetőséget most elveszik és Kunhalmi szerint ennek a legnagyobb veszélye az, hogy a fideszes helyi pártvezetőknek az unokahúgát, akinek csak egy érettségije van, vagy még az sincs, nyugodtan ki lehet nevezni iskolaigazgatónak. Arra a felvetésre, miszerint ezt a törvényi szabályozás nem engedi, Kunhalmi emlékeztetett rá, a 2002-es kormányváltás után a szocialisták első intézkedései közé tartozott, hogy képesítés nélkül ne lehessen iskolaigazgatót kinevezni. Most tanárhiány van, sok helyen nincs megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógus, így a kormány egyre jobba rá van szorulva arra, hogy olyan intézkedést hozzon, amellyel pótolhatja ezt.

Ilyen például, hogy mégis lehet pedagógus az, aki nem kapta még meg a nyelvvizsga bizonyítványát. Kunhalmi szerint ezzel a kormány elismerte a pedagógushiányt, pedig Rétvári Bence államtitkár mindig azt szokta mondani, hogy „ez a maga találmánya Ágnes”. Az MSZP szerint nem ez a megoldás a hiány enyhítésére, hanem az, ha nyugdíjas pedagógusokat, akik szívesen tanítanának még, megfelelő fizetés mellett visszaengedik az oktatásba. Az ő sok éves, évtizedes tapasztalatuk nagy segítség lenne.

A beszélgetés során a magántanulói státusz megváltoztatásáról is elmondta véleményét az MSZP szakpolitikusa. Úgy vélte, ha a magántanulói státuszt elveszik, akkor sok ezer gyereket terelnek vissza a rossz, centralizált állami iskolába, ahonnan korábban kimenekítették őket.  

Kunhalmi szerint el fogják lehetetleníteni a magániskolákat is, ahova sokszor az állami iskolákból visznek pedagógusokat, mert nem a tanárok a rosszak, hanem a rendszerrel van a baj.

A törvénymódosítás után nem az iskola és a szülő dönt, hogy ki lehet magántanuló, hanem egy központi hivatal, amelyik a szegény gyereket ugyanúgy ki fogja takarítani az állami iskolából, mint a problémás, beilleszkedési vagy magatartási problémával élő, vagy fogyatékos gyereket, mert alkalmatlan a rendszer. Viszont azokat a gyerekeket is taccsra teszik, akik tudnának haladni. Ez az egész, amit összehozott a Fidesz, úgy rossz, ahogy van – mondta a szocialista képviselő.   

Forrás: Hírklikk