Ez az igazság pillanata a magyarok számára

HírKlikk 2020. augusztus 11. 19:22 2020. aug. 11. 19:22

„Meg akarják-e fizetni a magyarok a szabad sajtó árát?” címmel Inotai Edit cikkét közölte a Balkan Insight portál. Ebben a szerző az Index körüli történéseket és általában a magyar sajtó helyzetét írja le, s azt elemzi, vajon lehet-e tömegfinanszírozásból (crowd financing) fenntartani egy Indexhez hasonló portált. 

Egy új, független orgánum létrehozása nagyon sok tekintetben versenyfutás az idővel. Minél tovább tart ugyanis egy új brand kiépítése és a portál létrehozása, annál jobban elcsendesedik a közfelháborodás, és annál inkább csökken a potenciális pénzügyi támogatás – olvasható a Balkan Insight-on megjelent cikkben. „Remélem, hogy együtt tudunk maradni, de be kell ismernem, hogy a jövő bizonytalan. A magyar társadalomnak nem egy újabb kis orgánumra van szüksége, hanem az információ széles spektrumát kínáló portálra” – mondta a szerzőnek Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese. 

Inotai részletezte a sajtópiacon az elmúlt években bekövetkezett fejleményeket, majd arról írt, hogy az újságírók nem először veszik ilyen módon a kezükbe a sorsuk irányítását. Volt, aki csatlakozott a kormánypropagandához, oldalt váltott, vagy kompromisszumot kötött a megélhetés érdekében. A bátrabbak elviselték a munkanélküliséget, amíg nem találtak más – gyakran kisebb – helyet, ahol dolgozhattak, esetleg végleg elhagyták a sajtót. Ugyanakkor felhozta a 444, és a Magyar Hang létrejöttének és sikereinek történetét, és az utóbbi pénzügyi körülményeit is. 

A Magyar Hang viszonylagos sikerétől függetlenül, azonban az Index teljesen más nagyságrend – idézte a szerző Urbán Ágnest a Mérték Média Elemző Központtól. Urbán szerint, tömegfinanszírozásból és előfizetésből fenn lehet tartani egy tíz, vagy talán húsz tagú szerkesztőséget, de szinte elképzelhetetlen, hogy ez nyolcvan újságíróval is működne. „Ez az igazság pillanata a magyar társadalom számára: meg fogja mutatni, hogy mennyire fontos valójában a tényleges tájékoztatás és a kritikus sajtó a társadalomnak, ha nem csak szavakról, hanem pénzről is szó van ” – mondta Urbán. Hozzátette, „Amikor választás van, mindenkinek egy szavazata van. Állampolgárként mindenkinek fontos érdeke, hogy hozzájuthasson a minőségi sajtóhoz, és nem csak a propagandához. Ez nevezhetjük az üzleti és társadalmi elit felelősségének. Vagyis mindenkinek, akinek megvan erre a lehetősége, az egész társadalom érdekében hozzá kellene járulnia, adományozóként, vagy előfizetőként”.  

A helyzet nem túl jó, mert a magyarok egyre kevésbé hajlamosak fizetni a tartalomért, a nyomtatott sajtó előfizetőinek száma rohamosan csökken, és csak nagyon kevés portál meri bevezetni a fizetést. A kevesek egyikeként a szerző a HVG portálját idézte fel.