Ez fájni fog a magyar családoknak

HírKlikk 2017. augusztus 24. 00:13 2017. aug. 24. 00:13

Évek óta egyre hangsúlyosabbá válik hazánkban az augusztus a személyi kölcsön hitelezésben. A családi nyaralás, a gyerektáborok és más költségek miatt kongó családi kasszából kéne kifizetni az iskolakezdés költségeit, de a statisztikák szerint ez sok családnak nem megy.

A Pénzcentrum annak járt utána, hogy honnan lehet segítséghez jutni, ha nincs pénzünk, de nyakunkon a szeptember elseje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta publikál adatokat arról, hogy mekkora összegben vesz fel hiteleket a lakosság a pénzintézetektől. A személyi kölcsönökről szóló adatsorban érdekes trendet figyelhetünk meg. Az augusztus hónap ugyanis egyre hangsúlyosabbá válik a teljes évi hitelkihelyezés szempontjából.

Míg 2013-ban mindössze 1 százalékkal volt erősebb egy átlagos hónapnál az augusztusi folyósítás, addig 2014-ben már 2, egy évre rá 5, tavaly pedig már 20 százalékon állt ez a mutató.

Augusztusban jelentős pénzügyi megterhelést jelent a családoknak a szeptemberi iskolakezdésre való felkészülés, így ez magyarázhatja a szokásosnál nagyobb összegű személyi kölcsön hitelfolyósítást - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője. A szakember azt is hozzátette, hogy sok családnál lecsökken a megtakarítások mértéke a nyaralási illetve táboroztatási szezon végére, így ez is sokakat kényszeríthet rá hitelfelvételre.

Az elemző által elmondottakat támasztja alá egy friss hazai kutatás is. A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív mérése szerint a válaszadók nagyobb összegű növekedésről számoltak be a nyári, mint a karácsonyi költekezések terén.

A megkérdezettek 28 százalékát érintették nyaralási, 17 százalékot pedig iskolakezdési költségek. A százalékos értékek lehet, hogy nem tűnnek kiemelkedőnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindkét érték mögött milliós társadalmi csoportok állnak hazánkban.
Forrás: Pénzcentrum