Ez lesz a menetrend a Néppártban – Orbán sajtótájákoztatót tart

HírKlikk 2019. március 20. 16:43 2019. márc. 20. 16:43

Néppárti források szerint két szavazást is tarthat az EPP választmánya a Fidesz tagságáról szerda délután: egyet a párt kizárására vonatkozó 13-párti indítványról, majd ennek elbukása esetén egy másikat a párt tagságának felfüggesztéséről. Brüsszelben javában zajlik a találgatás arról, mit lép erre a magyar miniszterelnök, aki 17.45-kor tart nemzetközi sajtótájékoztatót – írja a Bruxinfo.

Jól értesült néppárti források szerint két szavazást is tartani fog szerda délután az Európai Néppárt politikai közgyűlése (választmánya) legnagyobb magyar tagpártjának státuszáról. Egyet a párt kizárására vonatkozó 13-párti indítványról, egyet pedig – ha ehhez nem lesz meg a többség a több mint 260 főből álló grémiumban – a tagság felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – írja a brüsszeli magyar portál.

A két szavazást várakozások szerint egy hosszú és éles vita előzi majd meg számos felszólalóval. Közöttük lesz minden bizonnyal Orbán Viktor, Annegret Kramp-Karrenbauer, Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, Joseph Daul néppárti elnök és legalább öt vezető abból a tizenhárom pártból, amelyik a közelmúltban kezdeményezte a Fidesz kizárását. Korábban Sebastian Kurz, osztrák kancellár részvételéről is szó volt, ő azonban az utolsó hírek szerint csak csütörtök reggel érkezik Brüsszelbe.

A papírforma szerint kisebbségben maradnak majd a magyar kormánypártot kizárni akarók. Ha pedig így lesz, akkor a második körben arról az elnökségi indítványról szavazhatnak majd a választmány tagjai, ami utolsó állás szerint a Fidesz tagságának (meghatározatlan idejű?) felfüggesztését és egy három-négy „bölcsből” álló „felügyelőbizottság” felállítását kezdeményezi, akiknek az lenne a feladatuk, hogy nyomon kövessék a magyarországi folyamatokat és erről beszámoljanak. Úgy hírlik, hogy Herman Van Rompuy-t, az Európai Tanács korábbi elnökét kérnék fel ennek a vezetésére, a tagjai pedig az EPP házi think tankjének elnöke, a szlovák Mikulás Dzurinda, a korábbi osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel (2000-ben az ő kormánya volt egy hasonló vizsgálat tárgya) és Hans-Gert Pöttering, egykori EP-elnök lennének.

A felfüggesztés viszont alighanem azt jelentené, hogy a Fidesz nem vehetne részt erre az időre a párt ülésein és egyéb rendezvényein, így nem is szavazhatna és a párton belüli posztokon is „befagyasztanák” a részvételüket.

Egyesek szerint Orbán az eredetileg 17.45 órára beharangozott sajtótájékoztatóján bejelenti majd pártjának önkéntes távozását az EPP-ből. Mások szerint inkább úgy próbálja majd beállítani a döntést, mint egy szünetet a házastársi viszonyban, aminek során a mélyen megosztott EPP kap egy gondolkodási időt arra, hogy újragondolja a politikai irányvonalát.

Forrás: Bruxinfo