„Ez totális vereség a Fidesznek”

Nagy András 2019. március 21. 09:29 2019. márc. 21. 09:29

Totális vereség, ezt abszolút kijelenthetjük – értékelte a szerda esti néppárti döntést a Hírklikk által megkérdezett politikai elemző. A Fideszről szóló határozatot végigolvasó Pulai András szerint abból világosan kiderül, hogy Orbánnak nagyobb szüksége van az EPP-re, mint az EPP-nek a Fideszre.

Ez nem egy kölcsönös kompromisszumon alapuló dokumentum – jelentette ki a Publicus Intézet stratégiai igazgatója, aki a határozat szövegét áttanulmányozva úgy látja: azok után, hogy nyolc évig eltűrték, hogy itthon azt csináljon amit akar, ezúttal ultimátumot adtak Orbán Viktornak Európában.

Az EPP egyetlenegy kommunikációs gesztust engedélyezett, hogy a Fidesz saját maga kérhesse azt, hogy függesszék fel a tagságát a Néppártban. Tartalmilag azonban ez még a vártnál is erősebb pofon Orbán Viktornak, ugyanis az elfogadott határozatba az EPP korábbi követelésein túl bekerült még egy elem, méghozzá az, hogy ellenőrizni fogják a jogállamiságot Magyarországon. Nem csak a CEU maradását, a gyűlöletkampányok befejezését és a bocsánatkérést várják tehát a Fidesztől, hanem a demokratikus játékszabályok betartását is, ami mellett eddig elnéztek a jobboldali pártcsaládban.

Az, hogy Orbán Viktor minden korábbi kilépéssel való fenyegetőzése ellenére végül feltett kézzel elfogadta a fenti a feltételeket, és lényegében feltétel nélkül letette a fegyvert, azt mutatja, hogy a Fidesznek fontosabb az EPP, mint az EPP-nek a Fidesz – állapította meg Pulai András.

Ha úgy vesszük, ez tehát egy békediktátum, amiből néhány dolog konkrétan következik az elemző szerint. Az egyik, hogy Orbán Viktor nem akar ellenzékben lenni Európában sem (várhatóan az EPP adja továbbra is a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben a májusi EP-választás után– a szerk.) A másik, hogy olyan tiszta EU-ellenes kampányt, amit eddig folytatott, a jövőben nem csinálhat Magyarországon, legalábbis a központi kommunikációs üzenetek tekintetében.

Végül, de nem utolsó sorban az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani döntés egyúttal is mutatja, hogy „azért az EPP sem szűzlányok gyülekezete”. Azért az elmúlt nyolc évben elnézték, hogy Orbánék lenyúlják az uniós pénzeket és lerombolják a magyar demokráciát, és csak most lett fontos a Fidesz megregulázása, amikor kiderült, hogy Manfred Weber csak szocialisták és a liberálisok támogatásával tud az Európai Bizottság elnöke lenni.

Pulai András a maga részéről legalábbis nem hiszi el a határozat szövegében azt a részt, ami szerint az EPP-t az európai elvek érvényesülésének igénye késztette a Fidesszel szembeni fellépésre. Ezek az elvek fontosak kellettek volna legyenek már az elmúlt években is, ám eddig nem történt semmi. Itt most tehát egy hideg politikai számításból az európai szocialistáknak és liberálisoknak tett gesztust láttunk az EPP részéről az elemző szerint.