Ezeket az autókat lopják legjobban Magyarországon

HírKlikk 2018. augusztus 6. 04:00 2018. aug. 6. 04:00

Az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a személyautó lopások száma Magyarországon. Olyannyira, hogy a Pénzcentrumhoz eljutatott legfrissebb, hivatalos rendőrségi adatok szerint 2018. első félévében mindössze 384 személygépkocsira rendeltek el körözést. A legtöbbet körözött autók között ugyanakkor továbbra is a Ford áll az élen, míg idén a második helyen a Skoda, harmadikon a Volkswagen futott be.

2018 első félévében mindössze 384 személygépkocsira adtak ki körözést Magyarországon - derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzcentrumhoz eljuttatott adataiból.

Hozzávetésképp 2017-ben az összes személygépkocsira elrendelt körözések száma 1 125 volt, de például 2014-ben még jóval magasabb, 3 562 volt ugyanez a szám. Mindebből világosan látszik, hogy az elmúlt években drasztikusan lecsökkent (három év leforgása alatt harmadolódott) a személyautó lopások száma hazánkban.

Az összesített statisztikákon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy melyik autómárka a legkeresettebb a tolvajok körében. Ezzel kapcsolatban az ORFK elküldte lapunknak az idei első félévében leggyakrabban körözött személygépkocsik listáját is. Ezek alapján a Ford áll az élen - évek óta változatlanul - 49 körözéssel, amit nem sokkal lemaradva a Skoda, illetve a Volkswagen követ 40, valamint 39 elrendelt körözésszámmal.

A Top 10-es listába olyan népszerű autómárkák szerepelnek még, mint az Opel (36), a Suzuki (29) vagy a Toyota (28). A lista utolsó, tízedik helyére egyébként a Renault futott be 14 elrendelt körözéssel. 

A legfrissebb 2018-as - személygépkocsikra vonatkozó - statisztikákon túl, kikértük a tavalyi év összesített, az összes gépjárműre vonatkozó körözési adatait is. Ezek alapján a legnagyobb érdekesség, hogy a 10 legtöbbet körzött jármű között a 8. helyre becsúszott a Simson is, 78 elrendelt körözéssel.

Az összes gépjárművet tekintve ugyanakkor az élen nem történt változás, ugyanúgy a Ford márka állt az első helyen, amit a Volkswagen követett, míg utolsó helyen, tizediknek a Honda került fel a listára.

Forrás: Pénzcentrum