Ezért nem lesz gyors váltás a TV2-nél

Nagy András 2019. január 22. 13:45 2019. jan. 22. 13:45

Andy Vajna váratlan halála után a TV2 Csoport, illetve a Rádió1 sorsa is szinte azonnal a közbeszéd fókuszába került. Nem véletlenül: a kereskedelmi médiapiacon minden döntésnek nagyon komoly anyagi és politikai következményei vannak, éppen ezért nem várható éles váltás a producer által hátra hagyott sajtótermékeknél.

Miközben körlevélben nyugtatják a TV2 dolgozóit, hogy a társasághoz tartozó féltucat csatornán a napi munka Andy Vajna halála után is zavartalanul folyik tovább, mindenki azt találgatja, hogy mi lesz a producerpápa által hátra hagyott médiabirodalom sorsa. Az általunk megkérdezett médiagazdasági szakember szerint nem várható gyors fordulat.

Urbán Ágnes találgatásokba ugyan nem kívánt bocsátkozni, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy – bár korábban is voltak már olyan híresztelések, mi szerint tulajdonosváltásra készülnek a TV2-nél – Andy Vajna halála minden bizonnyal a döntéshozókat is váratlanul érte, erre aligha volt tehát forgatókönyvük a fiókban.

A korábbi hírek egyébként arról szóltak, hogy a TV2 Csoport a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) néven tavaly év végén létrehozott kormányzati médiaholdingba kerülne be, esetleg egy másik, szintén kormányközeli üzletemberhez kerülhet át. Valószínűleg Andy Vajna halálával ez a folyamat felgyorsul.

Nagyon nem mindegy azonban, hogy az új tulajdonosi háttérrel milyen irányt vesznek az Andy Vajna által eddig túlnyomó részben még mindig a szórakoztatásra szorítkozó kereskedelmi csatornák – magyarázza Urbán Ágnes. Ebben körben egyedül Andy Vajna volt az, aki értett a szórakoztatóiparhoz. Ha a halála után olyanok kezébe kerül a TV2, akik csak a politikai propaganda-gyártáshoz értenek, azzal csak az RTL Klub amúgy is meglévő piacvezetői pozícióját fogják tovább erősíteni.

Márpedig a KESMA-ban, élén Liszkay Gáborral, ma kizárólag ilyen emberek ülnek, így Urbán Ágnes kizártnak tartja, hogy velük klasszikus kereskedelmi televízió bírna a TV2 maradni. Egy dolog a politikai propaganda, és egy teljesen más dolog a kereskedelmi televízió.

Az utóbbi szórakoztatás nélkül nem működik, ez az oka annak, hogy Andy Vajna egészen a haláláig a TV2 tulajdonosa maradhatott, azt ugyanis nyilván a kormányzati döntéshozók sem akarják, hogy a rivális letarolja a magyar nézettségi piacot – fejtette ki. Minden rossz döntésük csak az RTL-t hozza helyzetbe, így várhatóan nem fogják elkapkodni a gazdátlanul maradt médiabirodalom újrapozícionálását.