Ezért nem lesz munkaszüneti nap december 24-e

HírKlikk 2020. december 30. 07:17 2020. dec. 30. 07:17

„Mikor nyilvánítják munkaszünetté december 24. napját?" – ezt a kérdést tette fel az innovációs és technológiai miniszternek Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A szocialista politikus írásbeli kérdésében emlékeztetett rá, hogy ezt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete évek óta szorgalmazza. A politikus úgy vélekedett, a kereskedelemben dolgozók számára kiemelten fontos lenne, hogy az egész évi megfeszített munka után ennek a szektornak a munkavállalói is végre együtt tölthessék ezt a napot a családjukkal, szeretteikkel.

Megjegyezte, Jézus Krisztus születésének napjának munkaszünetté nyilvánítása nem lenne egyedülálló, hiszen néhány éve már nagypénteken is zárva tartanak az üzletek.

„A jelenleg is érvényben lévő munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP-kiesést is okozna, érzékenyen érintené a nemzetgazdaság teljesítményét és a költségvetés bevételeit."

Ezzel indokolta a Palkovics László nevében válaszoló Schanda Tamás parlamenti államtitkár, miért nem lesz munkaszüneti nap a december 24-e. Azt is hozzátette, a keresztény világ meghatározó része december 25-én emlékezik a Megváltó, Jézus Krisztus születésére. Ami – mint emlékeztetett – szabadnap.