Ezért szavazott egy képviselő a 13. havi nyugdíj ellen

HírKlikk 2020. július 5. 08:37 2020. júl. 5. 08:37

Bencsik János független képviselő, aki a közelmúltban hagyta el a Jobbikot, a 13. havi nyugdíj bevezetése ellen szavazott. Ő volt az egyetlen a 199 országgyűlési képviselő közül. Magyarázattal közösségi oldalán szolgált.

A hvg.hu vette észre, hogy Bencsik János a Facebookon indokolta meg, miért nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj visszavezetését.  

„Normális összegű nyugdíjak, amikből meg is lehet élni, csak az aktív keresők adóbefizetéseiből finanszírozhatók. Ezért a költségvetés kiadási oldalából elsősorban őket kell segíteni, hogy nőni tudjon a bevételi oldal, amiből aztán lehet nyugdíjakat fizetni” – írta a politikus, aki szerint, a most jóváhagyott rendszer életképtelen, és hosszabb távon valamennyi magyar polgár érdekeivel ellentétes.

„A koronavírus-járvány elhúzódó gazdasági válsággal fenyeget. Ilyen kiélezett helyzetben még fontosabb, hogy a munkaképes korúak állását megvédjük; azoknak pedig, akik elveszítik, segítsünk újat találni” – vélekedett a képviselő, aki szerint a 13. havi nyugdíj egy igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál, ahol hatalmas különbségek vannak a luxusnyugdíjak és a kisnyugdíjak között.

„Nem beszélve a rokkantnyugdíjasok 2012 óta tartó jogfosztásáról. Az egész felosztó-kirovó rendszert alapjaiban kell újragondolni és megreformálni. Nehéz minderre nem úgy tekinteni, mint átlátszó szavazatszerzési kísérletre, amely az érintetteket kiszolgáltatja az aktuális kormányok kegyének, valamint a társadalom jelentős része ellenszenvének” – írta.