Ezzel a lépéssel kellene kezdenie Orbánnak a családvédelmet

Nagy András 2019. február 15. 15:30 2019. feb. 15. 15:30

Orbán Viktor valamiért rögeszmésen ragaszkodik a 16 éves tankötelezettségi korhatárhoz, holott a korai iskolaelhagyók egyre magasabb aránya a kormány családpolitikai céljait sem támogatja, sőt.

„Az oktatáson is változtatni kellene, de nem úgy, hogy levitték az iskolaköteles életkort 16 évre” – mondta a minap Lovas Judit közgazdász, amikor a kormány legújabb, hétpontos népesedéspolitikai csomagjáról kérdezték. A szakember szerint a támogatott hitelek nem segíti a családok nagy többségét, és az autóvásárlás két és félmilliós támogatása is csak a többmilliós megtakarítással rendelkező családokat segíti, így ezek az intézkedések nem fogják megállítani a népességfogyást.

Azénpénzem.hu szerkesztője az ATV Start című műsorában világossá tette, hogy azért nem, mert nem érint sokakat az intézkedés. Ami sokakat érintene, az például a tankötelezettségi korhatár emelése lenne, ám a kormány épp most jelentette ki, hogy esze ágában sincs feljebb tolni jelenlegi 16-ről 17-re.

Márpedig jót tenne vele, ugyanis becslések szerint több tízezer fiatalt taszított ki a Fidesz az iskolákból 2012, vagyis a 18 éves korhatár 16-ra való leszállítása óta. Ez az intézkedés nem csak a mai fiatalokat érinti rosszul, de hosszú távon a gazdaság számára is negatív hatásokkal jár.

A 15-19 éves korosztályban meredeken csökken az iskolába járók aránya, de az is a Fidesznek köszönhető, hogy folyamatosan csökken az egyetemi, főiskolai hallgatók száma. Márpedig a jómódhoz, végső soron a gyerekvállaláshoz és a jelenlegi támogatási konstrukcióhoz jó jövedelem is kellene. A képzettségi szint pedig erősen összefügg a társadalmi státusszal, ezt minden mérvadó társadalomtudományi kutatás visszaigazolja. A Fizetések.hu 2018-as tanulmánya is azt mutatta, hogy a diplomás munkavállalók jobban kerestek, mint a szakközépiskolát végzettek.

Nem véletlen, hogy az Európa Tanács szakértői is aggályosnak tartják, hogy a kormány 18-ról 16 éves korra szállította le a tankötelezettségi korhatárt. Igaz, ők elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek szemszögéből közelítették meg dolgot abban a 2016-os tanulmányukban, amiben nyomatékosan felhívták a kormány figyelmét, hogy sokuknak 16 éves korukig nem sikerül elvégezniük az általános iskolát, ez pedig komoly hátrányba sodorja őket a munkaerőpiacon.