Ezzel itatják a magyarokat a sörgyárak

HírKlikk 2019. augusztus 19. 05:00 2019. aug. 19. 05:00

Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyarok egyik legkedveltebb itala a sör: a hazai sörpiacon 2018-ban 6,29 millió hektoliter sör fogyott a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint.

Pontos adat nincs arról, hogy hányféle sört lehet kapni Magyarországon, de a Nébih borászati laboratóriuma 2014-től mindösszesen mintegy 1400 terméktételt vizsgált ebben a termékkategóriában – írja a Pénzcentrum. De mi is a sör? A portál szerint a Magyar Élelmiszerkönyv úgy definiálja a sört, mint „malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”.

Ízesített sör néven pedig csak olyan terméket lehet itthon forgalmazni, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett  egyéb  ízesítőanyagot  is  felhasználhatnak.

Ideálisan a sör csak víz, maláta, komló, és élesztő felhasználásával készülne, de a Magyarországon ipari mennyiségben előállított sörök nagy részében még kukoricadarát is felhasználnak. Mindezt azért, mert a malátázatlan gabona olcsóbb, és ráadásul a kukoricából több alkohol keletkezik, mint az árpából. A kukoricagríz felhasználását 30 százalékban maximalizálták.

Alkoholtartalom alapján sörnek csak a 2,81 és 8 százalékos alkoholtartalmú italokat nevezzük.

A fent említett 1400 vizsgálat után csak 26 esetben kellett eljárást indítania a Nébihnek.

A Pénzcentrum a Nébih mellett a nagyobb boltláncokat is megkörnyékezte sör-ügyben.

A Lidl nyári állandó kínálatában több mint 40 féle sör található meg. A nyári időszakban az akciós termékekkel az áruházlánc sörkínálata akár 50 féle különböző sörre bővül. A Spar és az Interspar polcain 260-280 féle sört forgalmaznak aktívan. Az Aldiban 30 különböző sörtermékből választhatnak a vásárlók. Az Auchan nem válaszolt a portálnak, de a webáruházukban több mint 350 féle-fajta sört és cidert kínálnak eladásra. A Tesco szintén nem szolgáltatott adatot, de az online áruházban összesen 204 termék található a sör és cider kategóriában, 71 márkát jelentet meg a rendszer. A CBA-Príma szintén adós a válasszal, így az ő esetükben is csak a Príma webáruházra lehet hagyatkozni: ebben 46 márka 123 termékét kínálják eladásra.

A KSH legfrissebb adatai szerint a minőségi világos sörből átlagosan 248 forintba kerül egy fél literes palackkal. A sima világos sörből pedig 213 forint egy fél liter. A tendenciákat vizsgálva a sör iszonyatosan megdrágult 2015 óta. Akkor még a minőségiből 218 forint volt fél liter, a "tucat világos sörből" hat éve még 191 forint volt fél liternyi.

A vásárlók körében a legnépszerűbbek a világos sörök és az alkoholmentes sörök, de az utóbbi időkben nagy az érdeklődés a craftbeer és a cider iránt is - írta a portál kérdésére a Lidl. Összességében elmondható, hogy a minőségi sörök iránti érdeklődés évről évre nő. A Spar-Interspar szerint is komoly prémiumizáció figyelhető meg sörfronton: az utóbbi időben népszerűek a kézműves, kraft sörök, valamint a prémium kategóriás lager sörök forgalma is két számjegyű növekedést mutat az első hét hónapban.

Rengeteg minőségi és prémiumsört keresnek a vevők az Aldinál is: mint írták, a legnagyobb mértékben ezen termékek eladásai nőnek, ugyanakkor nagy mennyiségben még mindig a kedvező árú sörök fogynak. Kiemelkedő az alkoholmentes sörök értékesítése és folyamatosan nő a kereslet az ale sörök (IPA, APA stb.) iránt is.

Forrás: Pénzcentrum