Ezzel lehetne zsarolni Orbánt

Puzsér Róbert 2018. szeptember 14. 11:12 2018. szept. 14. 11:12

Az Európai Parlament által kétharmados többséggel elfogadott Sargentini-jelentés már legalább hét éve időszerű: a mindennapos jogfosztás és rendszerszintű csalás, az intézményesült korrupció nem az elmúlt pár év történése. Ezt a döntést meg kellett volna hozni legkésőbb az új választási törvény elfogadásakor – de leginkább már 2006 őszén, amikor Gyurcsány Ferenc rendőrterroristái a budapestiekre támadtak.

Az Európai Unió elitjének tagjai sunyin hallgattak, és üzleteltek Orbán Viktorral, megvonták vállukat a rothadásként burjánzó korrupció láttán, és a Magyarországon termelő részvénytársaságokon keresztül tömködték a zsebüket.

Európa nagy bankjai jelenleg is folytatják a sokszor jogszerűtlen tömeges kilakoltatásokat, Orbán rendőrei pedig híven védelmezik a multik behajtóit.

Az volna a tényleges nyomásgyakorlás, ha az Unió döntéshozói kilátásba helyeznék, hogy visszahívják Magyarországról az itt termelő európai nagyvállalatokat. Ezzel ezerszer hatékonyabban lehetne zsarolni Orbánt, mint bármiféle jelentéssel, csakhogy a Mindenható Piac szentséges folyamataiba holmi jogállami elvek mentén beavatkozni nyilván példátlan barbárság volna.

Inkább ölbe tett kézzel szemlélik akár egy autokrácia megszilárdulását az Európai Unióban, akár ázsiai gyerekmunkások tömegeinek nyomorúságát a Távol-Keleten.

Az európai baloldal éppúgy használja az Orbán-démont, ahogy Orbán a Brüsszel-démont. Ellenségképet farag, és valóságot hamisít – hisz jól tudjuk, Orbánnal és rendszerével pont nem az a baj, hogy antiszemita volna: az antiszemitizmus egy elv – Orbán Viktor pedig tagadja az elveket. Az uniós választások előtt pár hónappal az európai baloldalnak nagyon jól jön ez a papírlap, amit tagjai nagy ívben lobogtathatnak: ők is szabadságharcosok. Itt mindenki szabadságharcos, csak a szabadság fogy rohamosan.

Az Európai Unió korrupt és rövidlátó – Orbán Viktor korrupt és autoriter. Nincs jó választás köztük, mert nem alternatívák – valójában épphogy erősítik és legitimálják egymást. S mégis: ez az első pillanat, amely bármiféle nyomás alá helyezi Orbán Viktort. Jogos lépés, amely régóta kijárt már, még akkor is, ha az azzal járó szankció fájdalmasan csekély.

Forrás: Facebook