Facebook-per – megelégelte az álhíreket a nemzetközi újságíró szervezet

HírKlikk 2021. március 27. 18:40 2021. márc. 27. 18:40

A párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezet szerint a közösségi óriás lehetővé teszi álhírek megosztását és a gyűlöletbeszéd terjesztését.

Keresetet nyújtott be a Facebook ellen a párizsi központú nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) – adta hírül a Media1 a szervezet közleménye nyomán.  

A pert a közösségi hálózat „megtévesztő kereskedelmi gyakorlatára” hivatkozva indították. Az RSF állítása szerint a Facebook szolgáltatási feltételeiben és reklámjaiban szereplő állításokkal szemben a platform valójában lehetővé teszi, hogy azt hamis információk, fake news-ok, valamint gyűlöletbeszéd terjesztésére használják.

Az RSF által benyújtott keresetben szakértői elemzések, a Facebook korábbi alkalmazottainak nyilatkozataival és tanúvallomásaival igyekszik bizonyítani a vádakat, és azt, hogy  a közösségi médiás felület fogyasztók irányába tett vállalásaival probléma van.

A Facebook – állítása szerint – megakadályozza a jogellenes, félrevezető, diszkriminatív tartalmakat, valamint a hamis hírek terjedését is csökkenti. 2021 elején egy sajtóhirdetésben azt is állította, hogy részletes, naprakész információkat kínál a járvány elleni küzdelemhez. Néhány napja egyébként Magyarországon is munkába állt az álhírek ellen egy újságíró a Facebook megbízásából, a külső tényellenőrző program keretében.

Az újságíró-szervezet közleménye szerint azonban a valóságot a Hold-up című, összeesküvés-elméletet tartalmazó videó terjedése is bizonyította. Keresetükhöz számtalan példát gyűjtöttek, mint például a Charlie Hebdo szatirikus francia magazinnal kapcsolatos, gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzéseket, de kiemelték a szintén francia I’Union regionális újság elleni februári támadást is, amelynek következtében a lap egyik fotósa súlyosan megsérült.

A közleményében azt írja a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders), hogy a hatalmas, egész világon megfigyelhető jelenség felszámolása érdekében döntött úgy, hogy keresetet nyújt be Franciaországban, „ahol a fogyasztói jog különösen jól alkalmazható”. Jelezték továbbá, fontolóra veszik, hogy más országban is hasonló pereket indítanak.