Falus Ferenc: egészen biztos, hogy meg fog jelenni az indiai variáns

HírKlikk 2021. május 15. 18:45 2021. máj. 15. 18:45

A korábbi országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az indiai variánst a komoly aggodalmakra adó variánsok közé sorolta pár nappal ezelőtt.

„Egészen biztos, hogy az indiai variáns Magyarországon is meg fog jelenni. Ugyanakkor ami szerintem nagyon jó hír, megnéztem, hogy Angliában az új fertőzöttek között milyen arányban fertőz a brit és milyen arányban az indiai variáns és azt olvastam, hogy csak öt százalék az új fertőzöttek között az indai variáns aránya. Tehát ha a karantén szabályokat az Indiából vagy az Indiából átszállással érkezőknél az Európai Unió területén szigorúan betartanánk, akkor lehet, hogy néhány nagyon jó hónapunk lenne” – nyilatkozta az ATV Híradónak Falus Ferenc.

A volt tisztifőorvos úgy látja, hogy az a legfontosabb, hogy minél többen legyenek beoltva. Annál az 5-6 millió embernél, akit nem oltottak be, azoknál az új vírus variáns nagyon nagy mértékű megbetegedést és halálozást okozhatna, ezért óvatosságra int mindenkit.

„Tény, hogy az Amerikai Egészségügyi Hatóság lazított a maszkviselési szabályokon, de óriási különbség van Magyarország és Amerika között. Ott a lakosságot majdnem kizárólag M-RNS alapú vakcinával oltották be, itthon az oltóanyag bőség és választék most ebből a szempontból hátrányt jelenthet. Azért, mert a magyarországi vakcinák különböző védelmet adnak, hogy mennyire különbözőt, azt pillanatnyilag nem tudjuk, de éppen ezért nagyobb óvatosságra van szükség, mint egy olyan helyen, ahol egyfajta oltóanyagot használnak. A védettségben és a védettség tartamában is túl nagyok lehetnek a különbségek” – vélekedett a hazánkban belengetett enyhítésekről Falus.

Forrás: atv.hu